Velenjski satelitski center k celjski urgenci

Slovenj Gradec  – Devetčlanski svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se je sestal prvič v novi zasedbi, odkar je vlada kot ustanoviteljica tega javnega zdravstvenega zavoda v njem zamenjala pet članov. Namesto Nika Kolarja ga sedaj vodi Ksandi Javornik. Pri seznanjanju s projektom ureditve urgentnega centra v slovenjgraški bolnišnici je direktor bolnišnice Janez Lavre predstavil podatke iz enotne metodologije organizacije urgentnih centrov, ki jo je prejšnji mesec potrdil zdravstveni svet. Ta predvideva krčenje gravitacijskega območja slovenjgraškega urgentnega centra za več kot polovico.
Po besedah Lavreta se namreč satelitski urgentni center Radlje priključuje urgentnemu centru v Mariboru, satelitski urgentni center Velenje pa urgentnemu centru Celje. »Enotna metodologija nas je zelo presenetila. Naš urgentni center, katerega izgradnjo počasi zaključujemo, je bil zgrajen za 143 tisoč prebivalcev, vključno z obema omenjenima območjema. Iz regije Saša prihaja k nam tretjina pacientov.«
Lavre je glede načrtovanega delovanja urgentnega centra opozoril še, da ne vedo, kdaj bo v njem začel delovati splošni zdravnik. Kljub večletnim prizadevanjem bolnišnica še nima specializanta urgentne medicine. Prostori centra so predvideni v obnovljenem delu bolnišnice in jih trenutno opremljajo. Kljub vloženi reviziji za sklop opreme naj bi namestili opremo do konca oktobra, center pa naj bi začeli delati 1. decembra letos.