Velenjski plavalci tudi tokrat odlični

Od 4. 8. do 7. 8. je v pokritem olimpijskem bazenu v Kranju potekalo Letno odprto združeno državo prvenstvo Slovenije – Nastopilo je skoraj 300 plavalcev in plavalk iz 22 slovenskih plavalnih klubov.

Za naslove državnih prvakov v svoji kategoriji sta poskrbela Matic Bizjak Jambrović in Najya Hana Jukić. Matic je osvojil zlato v disciplini 50 m delfin in 50 m prosto. V disciplini 50 m hrbtno je osvojil naslov državnega kadetskega podprvaka, v disciplini 100 m prosto pa si je priplaval bronasto odličje. Najya Hana Jukić je postala državna kadetska prvakinja v disciplini 50 m prosto, 50 delfin in 50 m hrbtno. V absolutni kategoriji je osvojila dve medalji za 2. mesto (50 m hrbtno in 50 m prosto). Absolutno drugi je bil na 50 m prosto tudi Matic Bizjak Jambrović. Na stopničke se je uvrstila tudi Nuša Erjavec, ki je v disciplini 50 m prsno osvojila 3. mesto v absolutni kategoriji in 2. mesto v kategoriji članic.

V štafetah 4 x 100 m prosto in mešano so velenjski kadeti osvojili bronasto medaljo. V obeh štafetah so plavali Matic Bizjak Jambrović, Dane Šibanc, Anže Guštin in Val Goličnik. Mix mešana štafeta 4 x 100 m prosto, v postavi Najya Hana Jukić, Val Goličnik, Matic Bizjak Jambrović in Špela Pohorec, si je prav tako priplavala bronasto medaljo.

Izjemni uspehi Delfinčkov

Na tekmovanju so po številnih odličjih posegli tudi paraplavalci in paraplavalke iz skupine Delfinčki. Medalje so osvojili Nej Šumnik (2-krat 1. mesto), Anja Golčer (2-krat 1. mesto), Maruša Golčer (2-krat 2. mesto), Urban Goltnik (1. mesto in 2. mesto), Sabina Cimperc (2-krat 1. mesto), Alen Šošter (2-krat 1. mesto), Aljaž Vejnović (2-krat 1. mesto), Amadej Kremžar (1. mesto), Florjan Krevh (1. mesto in 2. mesto) in Tomaž Planinšek (2. mesto).

»Osvojili smo 14 naslovov državnih prvakov. Vsak paraplavalec je lahko v teh štirih dneh nastopil le v dveh disciplinah, tako da smo lahko s tem izkupičkom zadovoljni. Praktično vsak, ki je skočil v vodo, je postal državni prvak ali podprvak,« je dejala Katarina Praznik, trenerka plavanja in vodja skupine Delfinčki. »Pripravljali smo se celo leto od lanskega septembra do letošnjega avgusta. Prvič se je zgodilo, da smo bili pozvani, da se državnega prvenstva udeležimo skupaj z ostalimi plavalci, kar je velik korak na poti k inkluziji,« je še dodala.