Velenjska knjižna fundacija je izdala tri nove knjige

Knjige z velenjsko noto so nastale v pozdrav prazničnemu septembru. Te se na svoj način med drugim poklonijo tudi Velenju in njegovi okolici, predvsem naravi, znamenitostim, ljudem in dogajanju, ki je tako ali drugače zaznamovalo življenja Velenjčanov.

Odraščanje v Velenju

V knjižni zbirki Velenjana – dom in misel je izšla spominska proza Odraščanje v Velenju. V spominsko dokumentarnem zapisu o življenju v Velenju avtor Lado Planko odstira svoje odraščanje v mestecu ob Paki in nas povabi v nekaj desetletij oddaljeni velenjski čas. »Človek ima vsake toliko časa kakšne popadke, ko se spominja enega, drugega ali tretjega … In v nekem trenutku se mi je zdelo dobro, da bi dal to na papir, da se vse skupaj ne pozabi. Pisati sem začel z mislijo, da bo to kratek članek za Šaleške razglede ali kaj podobnega, ko pa sem začel brskat po spominih in se hote ter sistematično lotil nekaterih tem, dogodkov in ljudi ob katerih oziroma s katerimi sem odraščal, je stvar postajala vedno večja,« pove Planko, ki je bil pred težko nalogo, da se nekoliko omeji in naredi izbor spominov. Ta ne ponuja le vpogleda v avtorjeve osebne zgodbe in spomine, temveč bralce hkrati popelje tudi v dogajanje in duh takratnega časa – predvsem takratnega Velenja, ki je, kot pravi Planko, imelo svoje posebnosti. »Velenje je bilo v 50-ih in 60-ih letih, ko sem odraščal, zelo specifično. Zdelo se mi je pametno, da na vsake toliko opomnim in spomnim na določene stvari, dogajanja in specifike, ki smo jih takrat živeli, danes pa o tem nihče nič ne ve.«

Spogledi z naravo

V knjižni zbirki Velenjski fotopisi je izšla fotomonografija Marjana Klepca z naslovom Spogledi z naravo – fotografski sprehodi po Šaleški, Savinjski, Koroški. Gre za monografski izbor 330 fotografij, ki so, kot je zapisal Ivo Stropnik, »poklon njegovemu občutku umetniškega fotodokumentiranja impresivnih razgledov, spogledov, brezbesednih pogovorov z naravo, oziroma njenih samogovorov čisto blizu in v nas.« »V tej monografiji so predstavljeni sprehodi po Šaleški dolini, Koroški in Savinjski, kjer sem nekaj časa tudi živel, tako da sem ta področja kar dobro prečesal. Skoraj vse fotografije so nastale na teh področjih, v obdobju nekje od leta 2010 pa do 2022. Večji del fotografij je namenjen naravi, vse od pokrajin do živalskega sveta, tudi fotografiranje rož oziroma rastlin mi ni tuje,« je o svoji bogati in pestri selekciji fotografij, ki jih najdemo v knjigi, dejal fotograf in dolgoletni direktor Rdeče dvorane, Marjan Klepec, ki bo ravno letos – ob občinskem prazniku – za svoje delo in doprinos k našemu mestu prejel tudi grb Mestne občine Velenje.

Verzi, vrezani v Velenje

Pod naslovom Verzi, vrezani v Velenje je v knjižni zbirki Čokolada s knjigo izšlo ilustrirano leposlovje za otroke. Ambrož Kvartič je o izbranih velenjskih znamenitostih napisal pesmi in jih pospremil z ugankami. »Velenje je napolnjeno z raznoraznimi zanimivostmi, ki jih je treba izpostaviti in s katerimi tudi rasteš in jih spoznavaš tako ali drugače v šoli ali popoldne. Jaz sem recimo živel pod Šaleškim gradom in sem ga preplezal po dolgem in počez in ga spoznaval tudi na tak način,« pripoveduje Ambrož Kvartič, ki je nekaj najbolj znanih velenjskih znamenitosti na humoren način ovil v pesmi. »Narediti res dober nabor tistih posebnosti, ki jih je vredno izpostaviti, je težko, ker jih je ogromno. Zato jih je nekaj tudi izpadlo, ampak izbor je kljub temu dovolj reprezentativen, da se z njim poistoveti vsak Velenjčan. Pesmim in ugankam so dodane tudi ilustracije, ki dvignejo besedilo za par nivojev višje. Ker so narejene v tehniki linoreza, torej jih je bilo treba vrezovati, so navdihnile tudi naslov zbirke – Verzi, vrezani v Velenje,« še doda Kvartič. Katarina Aman, ki je leposlovje opremila z ilustracijami, pravi, da je glede na napisano dodajala elemente, ki so nato vse skupaj povezali v celoto.