Velenje – zeleni ambasador Evrope

Velenje je prejelo naziv Zeleni list Evrope – Naziv prinaša 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu, ki bo nosilo naziv evropskega zelenega lista.
Včeraj, 27. oktobra, je v Grenoblu, ki je bilo imenovano za Evropsko zeleno prestolnico 2022, potekala podelitev dveh nagrad – naziva zelena prestolnica Evrope in evropski zeleni list 2024. Za evropski zeleni list se je potegovalo tudi Velenje.
V finalni izbor so se uvrstila mesta Velenje, Elsinore (Danska) in Bistrita (Romunija), naziv Zeleni list pa sta prejeli mesti Velenje in Elsinore, kar jima je prineslo tudi 200 tisoč evrov – sredstva lahko namenijo za pomoč pri izvedbi dejavnosti v letu, ki bo nosilo naziv evropskega zelenega lista in za spodbujanje nadaljnjih aktivnosti pri zeleni preobrazbi.
Nagrado je skupaj s sodelavkami iz občinske uprave prevzel župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.
Cilji evropske nagrade Zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom.
»Prejem naziva evropska zelena prestolnica ali prejetje evropskega zelenega lista prinaša številne prednosti od povečanja prepoznavnosti mesta do ustvarjanja novih zavezništev. Zmaga ustvarja tudi duh optimizma, saj krepi lokalni ponos in občutek pripadnosti naprednemu okolju,« je ob razpisu zapisala Evropska komisija.