Velenje vabi na Čarobno promenado

Foto: Ksenija Mikor

Velenje, 17. decembra – Na velenjski promenadi bo od danes 17. do 30. decembra, vsak dan od 17. do 21. ure, zelo živahno. Organizatorji dogajanja na prostem Mestna občina Velenje, Festival Velenje in Mladinski center Velenje so v sodelovanju z drugimi javnimi zavodi in kulturnimi društvi pripravili bogat praznični program, ki bo obiskovalcem ponujal doživetje za otroke in druženje za odrasle. Čarobna promenada v središču mesta bo praznično okrašena. Tam bo stalna gostinska ponudba toplih napitkov in prigrizkov, prodaja prazničnih daril, v pekarni bodo otroci pekli sladke dobrote, v zimski vili pa bodo nastajali ustvarjalni dekorativni izdelki. V deželi na promenadi se je tudi medvedji brlog, kjer se bodo najmlajši v družbi palčkov igrali in zabavali. Čarobna promenada bo kraj za praznično druženje na prostem ob ognju, programu za najmlajše ter nastopih.
V četrtek, 17. decembra, bo ob 17. uri praznična dogajanja na prostem otvoril podžupan mestne občine Velenje Peter Dermol. Nastopila bo Komorna tolkalna skupina Glasbene šole Fran Korun Koželjski pod vodstvom Tomaža Lojena, Moški pevski zbor Kajuh, taborniki roda Jezerski zmaj Velenje pa bodo simbolno prižgali odprta ognjišča in ob kitari prepevali pesmi. V goste bo prišla tudi Zimska vila, ki bo obiskovalcem izpolnjevala skrite praznične želje. Petkov program bo v znamenju čudovitega sveta knjig. Knjižnica Velenje bo organizirala predstavitev slikanice Naj odnesem domov in branje pravljice Snežna kraljica. V Zeliščarni bodo obiskovalci spoznavali bogastvo zelišč, okušali topel čaj, potekala pa bo tudi akcija Podarimo stare knjige. Večerne ure bodo razgibali plesalci plesne šole M Dance in DJ Mrky. V soboto, 19. decembra, bo na obisku Zvezdogled, ki nam bo razkril skrivnosti in legende povezane z ozvezdji, odvila se bo predstava s škratom Šalčkom, nastopili bodo folkloristi Srbskega društva dr. Mladen Stojanović, Konovski harmonikarji in septet KUD Lipa Konovo. V nedeljo popoldan bodo nastopile plesalke Plesnega studia N, ob 19. uri pa Godba veteranov Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje. 21. in 22. decembra se bodo na Čarobni promenadi s krajšimi programskimi sklopi predstavile vse velenjske osnovne šole in Center za vzgojo in usposabljanje, večerni program pa bodo dopolnili še, v ponedeljek Pihalni orkester Premogovnika Velenje in v torek Rudarski oktet. Sredin večer bo v znamenju počastitve dneva samostojnosti in enotnosti ter starega ljudskega običaja – koledovanja. Na promenadi bodo ob ognju zaplesali plesalci Šaleškega folklornega društva Koleda in prepevali pevci Šaleškega akademskega pevskega zbora. Na božični dan bodo potekale praznične igrarije kot je kepanje z volnenimi cofki, grajenje snežakov brez snega, za veselo vzdušje pa bo poskrbel DJ Mrky. V soboto, 26. decembra, bo potekala novoletna otroška likovna delavnica v organizaciji Galerije Velenje z Nino Cvirn, prodaja unikatnih izdelkov lokalnih umetnikov, ob 19. uri pa bo koncert skupine Troet. V nedeljo popoldne, 27. decembra, bo v organizaciji TICa Velenje potekalo interaktivno spoznavanje čarobnega Velenja v soju prazničnih luči in družbi sedmih palčkov, večerne ure pa bo popestril koncert skupine Skorband.
Muzej Velenje bo v ponedeljek, 28. decembra, organiziral pripovedovanje pravljic O čudežnem rogu in Jes pa vem za eno zgodbo, ki jih bo doživeto interpretirala Katarina Fužir. V mrzlih zimskih dneh tudi ptice potrebujemo našo pomoč, zato bo Čarobno promenado obiskal prijazni Ptičar, ki bo najmlajše naučil izdelati ptičje pogače. Nastop Fešta banda ob 19. uri bo razgibal praznično vzdušje na prostem. Mladinski center Velenje bo v torek, 29. decembra, organiziral novoletno bobnarsko delavnico, potekala bo projekcija dokumentarnega filma Srčna leta, najmlajše pa bo obiskala tudi Zimska vila. Zadnji dan prazničnega dogajanja na prostem, v sredo 30. decembra, bosta obiskovalce nasmejala klovna Tom in Jerry z zabavnim cirkuškim nastopom, Pihalni orkester Zarja Šoštanj se bo s prazničnimi melodijami poslovil od starega leta, dimnikar pa bo delil gumbe za srečo v novem letu 2016.
Za gostinsko ponudbo bodo na Čarobni promenadi poskrbeli Gostinstvo Verdelj, Gost, Jernej Šporin in S.U.R.F. Inštitut.
Koordinator projekta Čarobna promenada je Festival Velenje, podrobnejši program Čarobnega decembra v Velenju in Čarobne promenade je objavljen na spletni strani www.festival-velenje.si in v programski zgibanki Program prazničnih dogajanj v Velenju – Čarobni december 2015.