Velenje v Tallinnu, letošnji zeleni prestolnici

V Tallinnu, glavnem mestu Estonije, je 20. januarja potekala otvoritvena slovesnost ob imenovanju za zeleno prestolnico Evrope leta 2023. Dogodka se je udeležila tudi ekipa iz Velenja, saj bo naše mesto drugo leto nosilec naziva zeleni list Evrope.

V sklopu slavnostnega odprtja so v Tallinnu pripravili konferenco s predstavitvijo smernic za pripravo programov, predstavniki različnih držav pa so predstavljali dobre prakse in izkušnje, s kakšnimi težavami so se soočali pri vpeljevanju zelenih sprememb v svojem kraju.

Oktobra bodo v Tallinnu razglasili zmagovalce in nosilce zelenih nazivov za leto 2025.

2024 bo v Velenju zeleno leto

MO Velenje že začela s pripravo programa za naslednje leto, saj je bilo Velenje konec oktobra s strani Evropske komisije izmed treh finalistov izbrano za prejemnika naziva zeleni list in bo prejelo 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu 2024. V letu 2024 so nosilci naziva EU zelena prestolnica – Valencia, nosilci naziva EU zeleni list pa Velenje in dansko mesto Elsinore.

V januarju je MO Velenje že izvedla nekaj delavnic z različnimi skupinami, podjetji in institucijami, ki delujejo v lokalni skupnosti, nekatere pa pripravljajo v prihodnjih dneh. Na podlagi predlogov, ki so jih s pomočjo delavnic dobili, bodo skupaj pripraviti bogat program dogajanja in aktivnosti, ki bodo zaznamovali naslednje – za nas zeleno leto. K sodelovanju bodo povabili vse Velenjčanke in Velenjčane, društva in institucije, saj želijo, da bo leto 2024 resnično obarvano z zelenimi projekti.