Velenje se je v poskusu “Rudarska cesta” odzvalo dobro

17. maja se je z javno razpravo zaključilo 14-dnevno poskusno testiranje drugačne ureditve Rudarske ceste. Odvilo se je veliko dogodkov, organiziratorji – med drugim Mestna občina Velenje, IPoP – Inštitut za politike prostora, krajinske arhitektke KA_VE – so izvedli razpravo s stanovalci, sprehod s šolarji, meščani, poslušali so mlade. Merili so promet in analizirali parkiranje v mestnem središču.
Na stojnici so v prvih desetih dneh začasne prometne ureditve prejeli več kot 400 mnenj o tem, kakšna naj bo Rudarska cesta v prihodnosti in z anketiranjem zbrali več kot 1200 odzivov na začasno prometno ureditev.

Ni še nobenih načrtov, so le zbrani podatki

Kakšna naj bo torej Rudarska v prihodnosti in kaj sledi po začasni prometni ureditvi? Ajdan Cerar, Inštitut IPoP: “Ljudem je bilo všeč umirjanje prometa na Rudarski cesti, da so bili pasovi za kolesarje in da je bilo več zelenja. Stanovalci so imeli pripombe, da smo umaknili nekaj parkirnih mest izpred njihovega bloka, pri čemer se je razprava nadaljevala v smeri uporabe garažne hiše. Predvsem nas je zanimalo, pod kakšnimi pogoji bi jo večkrat oziroma stalno uporabljali. Ljudi je razburila zapora za tranzitni promet, s katero smo hoteli preveriti, koliko ima Rudarska cesta tranzitnega prometa in kako funkcionira brez njega.
Vse naše aktivnosti in ukrepi služijo za zbiranje podatkov, mnenj, kako bi se lahko pristopilo k načrtovanju nove Rudarske ceste. Nimamo še nobenih načrtov, to so bili le začasni ukrepi. Čaka nas analiza vseh zbranih podatkov in mnenj.”
Nela Halilovič, Inštitut IPoP: “Veliko smo se naučili, zbrali veliko mnenj, ki nam bodo prišla prav pri pripravi predlogov, kakšna naj bo Rudarska cesta v prihodnosti. Cela ekipa je naredila dobro delo. Velenje se je odzvalo dobro, ker je večje mesto, je bilo tudi odzivov več. Ne glede na to, da je bilo tudi precej negativnih odzivov, smo dobili tudi veliko pozitivnih. Anketo je rešilo več kot 1200 ljudi, na stojnici smo zbrali več kot 400 mnenj – to so velike številke, ki jih nisem pričakovala in to je dodana vrednost projekta. Da so se ljudje odzvali, sodelovali. Kakšna je vsebina, to pa bomo zdaj pregledali.”