Velenje praznuje ponosno

Z današnje novinarske konference

Velenje – Velenje je stopilo v praznični teden, praznovanja se vse bolj stopnjujejo. Osrednja slovesnost bo četrtkova slavnostna seja, na kateri bodo podelili letošnja občinska priznanja, Napovedujejo pa tudi dva velika koncerta, na petkovem bodo nastopili domači ustvarjalci, na sobotnem pa Ines Erbus ter Željko Joksimović.

Uspehe, ki jih je Velenje doseglo v zadnjih desetih letih (od Abrahama), je vodstvo občine predstavilo na današnji novinarski konferenci. Župan Bojan Kontič je s ponosom poudaril, da so finančno konsolidirali proračun, ki je imel takrat pet milijonsko luknjo. Za naložbe so v tem obdobju namenili 160 milijonov evrov, od tega 35 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Razrešili so 839 stanovanjskih problemov, posodobili 66 km cest, ustanovili Saša inkubator in Podjetniški center. Še posebej pa je Kontič ponosen na Velenjsko plažo, ki je odlična osnova za nadaljnji razvoj turizma. Za začetek so se odločili, da je vse na njej zastonj, tudi igrala in parkiranje, zdaj pa ocenjujejo, da so prišli tako daleč, da bodo nadaljnja vlaganja prepustili zasebnemu kapitalu, ki ima tukaj odlične možnosti za nadaljnji turistični razvoj.

V prazničnem letu se lahko pohvalijo s številnimi naložbami, ki so v teku, ali pa so jih že zaključili. V Vinski Gori so zgradili Vrtec Mlinček, v Plešivcu energetsko sanirali in obnovili podružnično osnovno šolo, prav tako energetsko sanirajo in širijo velenjski pokriti bazen, kjer bodo uredili
tudi Center zdravja. Končali so s prvo fazo ureditve Športnega centra v Kavčah, sklenili prenovo Sončnega parka, obnovili Goriško cesto, zgradili oskrbovana stanovanja, gradijo prireditveni prostor z odrom, mestno kolesarsko omrežje, pripravljajo se na celovito prenovo Starega Velenja, nadgrajujejo sistem izposoje koles Bicy, zastavili so projekt avtobusov na vodik, s pomočjo nepovratnih sredstev izvedli še več drugih manjših projektov. Ob tem so še toliko bolj ponosni, da so ohranili socialno naravnan proračun, v katerem zagotavljajo dodatne pomoči socialno ogroženim sokrajanom.