Velenjčanke v boju za četverico

ŽRK VelenjeFoto: ŽRK Velenje

Rokometašice Ženskega rokometnega kluba Velenje so pred novo preizkušnjo, borijo se namreč za uvrstitev med najboljšo četverico prve ženske rokometne lige. Redni del sezone so Velenjčanke zaključile na 4. mestu, za preboj med najboljše štiri pa se v četrtfinalu merijo z ekipo ŽRK Krka. Na prvem obračunu so bile boljše Novomeščanke (27 : 22), končna odločitev pa bo padla na povratnem obračunu v Rdeči dvorani to nedeljo, 19. marca, ob 18. uri. Pred tekmo na domačem terenu smo se o letošnji sezoni, ciljih pa tudi o finančnih izzivih ženskega kluba pogovarjali s Snežano Tamše Rodić, dolgoletno trenerko ženske članske ekipe.

Glede na lansko sezono ste najbrž z letošnjo, vsaj z rednim delom, precej zadovoljne?
Lani smo bile po rednem delu blizu izpada, a smo nato proti prvouvrščenim tekmicam iz zelene skupine takoj pokazale neko kvaliteto, bile smo boljše in vprašanja o obstanku ni bilo. Končale smo na sedmem mestu in letos smo si želele iti vsaj korak višje, kar pomeni peto, šesto mesto. Na koncu  smo v rednem delu odigrale zelo dobro, si nabrale točke in dokazale, da spadamo celo med najboljše štiri.

Je dobra uvrstitev v rednem delu še dodatno dvignila samozavest ekipi?
Zagotovo. Pa tudi po igri sodeč in po tem, kar smo pokazale na pokalni tekmi proti drugouvrščeni Ajdovščini, ki nas je tukaj premagala za samo en gol, smo videle, da lahko igramo tudi proti takšnim ekipam, če se znamo dovolj motivirati.

Pred vami je povratni obračun s Krko, zadnja ovira na poti med najboljše štiri.
S Krko smo letos odigrale že štiri tekme, na dveh smo jih premagale, na dveh izgubile, v peti tekmi pa bomo videli, kdo bo boljši. Morda mislijo, da je pet zadetkov prednosti dovolj za uvrstitev med štiri, a glede na to, kar so punce pokazale tam, mislim, da lahko zmagamo. Nekaj stvari nam je zmanjkalo nazadnje, a jih lahko nadoknadimo. Mogoče imamo tudi prednost domačega terena, si pa želim, da pride čim več ljudi, da navijajo za naše punce in ustvarijo pozitivno vzdušje pozitivno. Jaz verjamem v ekipo in vem, da če bodo prave, bodo pokazale navijačem, da v Rdečo dvorano nisi prišli zastonj.

Kakšno podporo imate sicer na tekmah? Se ljudje udeležujejo tudi tekem ženske lige?
Večinoma pridejo starši, mlajša dekleta, prijatelji in nekaj ostalih ljubiteljev rokometa. Podpora ni ogromna, jo pa imamo. Seveda z moškimi se ne moremo primerjati, tam je tudi vložek večji. Je pa res, da prvi ženski klub v Sloveniji ima večjo podporo kot kakšen moški klub, ampak tu spet hitro pridemo na finančni vložek.

In tega v vašem klubu ni prav veliko? Že več let ste tudi brez osrednjega sponzorja …
Vedno so vzponi in padci in vedno smo obsojene oziroma odvisne od finančnih vložkov. Vse druge stvari delujejo, imamo dekleta, trenerje, dobre pogoje, Rdeči dvorani, klub tepejo samo finančna sredstva. Na srečo pa še vedno obstajajo ljudje, ki imajo šport dovolj radi, da držimo ta klub kjer je. Me pa se trudimo po najboljših močeh, da dokažemo Velenju, da imamo en dober ženski kolektivni šport in da v Velenju mora biti tudi ženski rokomet.

Več v Našem času št. 11/23, ki je izšel 16. marca. 2023.