Večerja za generala

Matej Mraz Miha Šilc, foto Ksenija Mikor

Velenje –  Gledališče Velenje in Festival Velenje sta v malo dvorano v nedeljo zvečer povabila na Večerjo za generala, na predstavo, ki smo jo lahko videli v različnih gledališčih in tudi filmskih izvedbah. Med drugim jo je pred leti v silvestrskem programu »tako kot vsako leto« vrtela slovenska televizija v angleški verziji z mrs. Sophie.

Nova velenjska izvedba je dvodelna komična skica. Prirejena je na osnovi dvodelne komične skice z naslovom Večerja za enega, znane tudi kot Devetdeseti rojstni dan, ki jo je britanski avtor Lauri Wylie napisal za gledališče leta 1934.

Režiser in dramaturg Kajetan Čop je zgodbo prestavil v Slovenijo, kjer general Mraz praznuje svoj devetdeseti rojstni dan skupaj s svojimi starimi prijatelji. Le-ti so duhovi, spomini na njegovo pestro javno in skrito življenje, ki ga razkrivajo priimki povabljenih.

Zahtevno fizično gledališče
Da je do izvedbe tega polurnega skeča prišlo, se je zgodilo nasprotno kot ponavadi: Kajetana Čopa so izzvali vsi trije protagonisti: Nejc Škorjanc (konferansje Nejc), Miha Šilc (pribočnik Miha) in Matej Mraz (general Mraz).

Želeli so ustvariti krajšo igro za različne priložnosti, je povedal Čop. »Znano zgodbo smo pretvorili v naše razmere in okolje. Namesto postarane gospe Sofije smo vzeli starega generala neimenovane vojske bivše države, se dotaknili tabujev, podtaknili nekaj skritih sporočil. Sicer pa je to zelo zahtevna oblika gledališča, ker je treba s telesom, z mimiko ustvarjati humorno situacijo, ne toliko z besedilom. Zato posebna pohvala velja obema glavnima igralcema Mateju in Mihi za odlično igro, ki smo jo skupaj ustvarili v slabih dveh mesecih in ocenjujem, da je odlično uspelo,« je povedal Kajetan Čop.

Matej Mraz se je v svojo vlogo odlično vživel in navdušil občinstvo, kot pravi pa so v pripravi zgodbe uživali vsi trije nastopajoči. »Na Večerjo za generala bodo povabljeni 7. maja abonenti Gledališča Velenje, pa še ena ponovitev bo v maju, potem pa bomo zagotovo še kje igrali,« je povedal ‘general’.

Ob igralcih velja omeniti še, da je maska za Mateja in Miho delo Tanje Urbančnik, luč je usmerjal Davorin Štorgelj, oblikovanje pa je bilo delo Pie Rihtarič.