Več zdravnikov šele čez 10 let

Medicinski fakulteti v Ljubljani in Mariboru sta zaradi povečanja vpisa v zadnjih letih na robu zmogljivosti. Za prihodnje študijsko leto še dodatno povečanje po navedbah ministrstva za visoko šolstvo ni predvideno. Za Slovence in ostale državljane EU je v Ljubljani na programu medicina predvidenih 205 vpisnih mest, v Mariboru pa na programu splošna medicina 106 mest. Lani je ljubljanska medicinska fakulteta sicer na 205 razpisanih mest vpisala 231 študentov, mariborska pa je na 106 mest 116 študentov.

V Ljubljani novi kampus …

Trenutno predvideno število vpisnih mest za ljubljansko medicinsko fakulteto pomeni skoraj izredne razmere, saj komaj zmorejo sprejeti tako veliko število študentov. “Ker vemo, kakšno je v Sloveniji pomanjkanje zdravnikov, smo šli v tako izjemno povečanje vpisa,” je za STA poudaril dekan Igor Švab.

Na ljubljanski medicinski fakulteti dobrih 200 vpisnih mest na programu medicina načrtujejo do študijskega leta 2026/2027, ko bi lahko vpis znova povečali, saj naj bi bil do takrat zgrajen kampus fakultete na Vrazovem trgu. “Z njim bi pridobili dovolj prostorov, da bi lahko normalno razpisali 240 mest na področju medicine in 60 na področju dentalne medicine,” je pojasnil.

… v Mariboru poka po šivih

Tudi v Mariboru se po besedah dekana tamkajšnje medicinske fakultete Iztoka Takača soočajo z veliko prostorsko stisko. Fakulteta je bila zgrajena za 100 študentov na letnik, skupaj s študijem dentalne medicine in doktorskim študijem se ta številka giblje okoli 170.

Lansko poletje so se odzvali na razpis ministrstva visokošolskim ustanovam za vlaganje v infrastrukturo. Odgovorili so z načrti za dva kampusa medicinske fakultete, a odziva ministrstva še niso prejeli. Gradnja kampusov bi predstavljala pogoj za širitev tako študijskega programa splošne medicine kot tudi dentalne medicine in programa farmacije, ki je v procesu pridobivanja akreditacije.

Če bo država prižgala zeleno luč, bodo po izgradnji dodatnih prostorov, ki bi verjetno trajala od pet do sedem let, vpisna mesta na programu splošna medicina lahko povečali na 150 do 160, na programu dentalna medicina pa na okoli 40 do 50, je poudaril Takač.

S prostorsko širitvijo so povezane tudi kadrovske težave, saj je ob povečevanju vpisnih mest treba zagotoviti več profesorjev. Vse težje je dobiti mlade zdravnike, ki bi se bili pripravljeni ukvarjati s kliničnim poukom, opozarja Švab.