Več kot 50 smučarjev na starih dilcah v Bočni

Ob sodelovanju Združenja slovenskih starodobnih smučarjev so se 21. januarja skupine iz več slovenskih krajev s tradicijo smučanja s starimi smučmi in opremo v organizaciji Planinskega društva Gornji Grad, sekcije Podmeninski gadi, zbrali v Bočni na tekmovanju v veleslalomu in smučarskih skokih. Tako vremenske razmere, vzdušje in stara smučarska oprema kot priprava smučišča so navdušili številne udeležence.

Domačinom, ki veljajo v Sloveniji za ene najbolje opremljenih, treniranih in »najlepših« smučarjev v starosti od 10 do 75 let smučanja po starem, so se pridružili Veseli Savinjčani iz Mozirja, starodobniki Kulturnice Gaberke, Emavs Bovec izpod Kanina, Rovtarji iz Škofje Loke, Taleseni iz Krope, Slovenskogoriški smučarji iz Juršincev, Novaški lok iz Cerkna in Kamniške grče. Gaberčanom se je pridružil tudi starosvetni smučar skakalec in veleslalomist s Sela v Velenju Andrej Jevšenak, ki si po domači tišlerski tradiciji izdela »stare« smuči kar sam. Pravi spektakel so spremljevalci in nekateri domačini doživeli ob ogledih skokov tako v moški kot ženski konkurenci. Nekateri že znani oldtimer-asi so posnemali stil Janeza Polde, Helmuta Recknagla in Timija Zajca. Edina v ženski skakalni konkurenci je blestela domačinka Ema Rajgl, navdušila sta brata Ožbej in Vid Rezoničnik.

Podobna tekmovalna srečanja bodo priredili še v drugih slovenskih smučarskih krajih. V organizaciji Kulturnice Gaberke bodo po nekajletni tradiciji povabili prijatelje starodobnega smučanja na Kope nad Slovenj Gradcem 4. marca, Veseli Savinjčani pa za pokal Kralja Matjaža na smučišče Tine Maze v Črni na Koroškem 11. marca.