V Velenju padla novoletna jelka

Močan veter je danes močno prepihal našo državo in povzročil kopico nevšečnosti in škode. Za zdaj na območju Šaleške doline ni bilo posebej velikih težav (razen v Cirkovcah), padla pa je čudovita novoletna jelka na Titovem trgu. Mnogo težav pa so imeli v Zgornje savinjski dolini in drugje po Sloveniji.

Tako je zaprta glavna cesta Podlehnik – Gruškovje, posledično pa zaradi preusmeritve prometa tudi podravska avtocesta med razcepom Draženci in Podlehnikom proti Gruškovju.

Zaradi podrtega drevja je zaprta tudi glavna cesta Kočevje – Ljubljana med Ribnico in Pijavo Gorico ter številne druge. Na Policijski upravi Ljubljana prebivalce na tem območju pozivajo, da se umaknejo na varno in ne stojijo v koloni, dokler nevarnost podiranja drevja ne bo mimo. Enako svetujejo tudi prebivalcem na drugih območjih, kjer veter podira drevesa. Kot so sporočili s PU Ljubljana, so interventne službe na delu, vendar so na posameznih mestih, kjer je zaradi nevarnosti novih padcev dreves intervencije zaradi varnosti ustavljene.

Na Koroškem so zaprte ceste Maribor – Poljana – Mežica – Črna na Koroškem, Šoštanj – Črna na Koroškem, Robnica – na Pohorju, Podvelka, Kotlje – Slovenj Gradec, Dravograd – Trbonje.

Na kamniško-savinjskem območju je drevje zaprlo ceste Nazarje – Gornji grad, Solčava – Logarska dolina, Črnivec – Kranjski Rak – Luče Solčava – Sestre Logar in cesto čez prelaz Pavličevo Sedlo.

Na Gorenjskem so zaprte ceste Podkoren – Korensko Sedlo, Preddvor – Spodnje Jezersko – Zgornje Jezersko, Podrošt – Češnjica, Rateče – Planica, Rudno – Nemški Rovt, Vresje – Sorica, Jereka – Gorjuše, Spodnje Gorje -Zgornje Gorje, Mavčiče – Kranj, Selca – Kališe ter Jesenovec – Martinj vrh.

Na Dolenjskem, Kočevskem in Notranjskem so neprevozne ceste Kočevje – Stari Log – Dvor Žužemberk, Kočevje – Livold – Knežja Lipa, Gradež – Škocjan. Mlačevo – Rašica, lokalna cesta Rašica – Rob, Bloška Polica – Nova vas in Grahovo – Radlek.

V osrednji Sloveniji in Zasavju je popolna zapora na cestah Dolenja vas – Zaklanec, Gorenja vas – Horjul ter Zagorje – Čolnišče, polovična zapora pa na cesti Zagorje – Trbovlje.

Na Primorskem so zaprte ceste Koper – Šmarje – Dragonja in Kalce – Col.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta zaradi nevarnosti snežnih plazov, zaradi poplavljenih cestišč pa so zaprte ceste Bled – Bohinj pri Nomenju, Kot – Sodevci ter lokalne ceste Renče – Britof, Bukovica – Renče, Zalošče – Saksid, Preserje – Potoče in Batuje – Preserje.

Podrto drevje ovira tudi železniški promet. Zaradi podrtega drevja sta zaprti progi Medvode-Ljubljana in Grosuplje-Višnja Gora, na obeh so organizirani nadomestni prevozi z avtobusi. Prav tako je zaprta Koroška proga, na kateri pa nadomestnih prevozov za zdaj ni, ker so zaprte tudi nekatere ceste, so sporočili s Slovenskih železnic.

Po enem tiru poteka potniški promet na progah Rakek-Postojna ter Trbovlje-Sava. Zaradi visoke ravni vode v Bohinjskem predoru je zaprta tudi proga Podbrdo-Bohinjska Bistrica. Nadomestni prevozi na teh relacijah za zdaj niso organizirani. Na SŽ napovedujejo, da bodo zaradi odstranjevanja posledic drevja na progah nastajale zamude potniških vlakov.