V Topolšici obeležili podpis kapitulacije in konec vojne

Topolšica, 8. maja (STA) – Topolšica bo vedno zapisana v zgodovino kot kraj miru in zmage, kraj pravične prevlade partizanskega svobodoljubnega in demokratičnega gibanja nad zločinskim zavojevanjem sveta, je na slovesnosti ob 71-letnici konca druge svetovne vojne in podpisa kapitulacije, ki se je zgodila prav v tem kraju, povedala obrambna ministrica Andreja Katič.
Katičeva je na slovesnosti v Topolšici poudarila, da je bil prav oboroženi partizanski upor tisto prelomno dejanje, ki je preprečilo, da bi nas okupator uničil in izkoreninil identiteto našega naroda. Kot je dejala, je to bila edina mogoča pot k osvoboditvi in združitvi vseh Slovencev in hkrati podlaga za to, da je Slovenija pozneje v preizkušnji osamosvojitvene vojne lahko postala samostojna in suverena država.
Katičeva ni pozabila niti na dogodke pred 25 leti in se zahvalila tudi vsem borcem v osamosvojitveni vojni, pripadnikom teritorialne obrambe in policije, ki so poleti leta 1991 pogumno obranili našo mlado državo. Življenje teče dalje, je dejala in dodala, da se tudi danes soočamo z različnimi izzivi.
Slovesnost ob obletnici so skupaj pripravili Mestna občina Velenje, občina Šoštanj in krajevna skupnost Topolšica, v kulturnem programu pa so nastopili Manca Izmajlova, Nataša Loborec Perovšek, Polona in Lucija Boruta ter Pihalni orkester Zarja Šoštanj.
Pred slovesnostjo so ministrica Katičeva, šoštanjski župan Darko Menih, velenjski podžupan Peter Dermol, predsednica krajevne skupnosti Topolšica Petra Lipičnik ter predstavniki veteranskih organizacij položili cvetje pri spominskem obeležju, ki je posvečeno talcem in padlim borcem, žrtvam fašizma iz Topolšice.
Dan zmage 9. maja praznuje vsa Evropa. Nemčija je sicer uradno kapitulirala 7. maja 1945 v Reimsu, kjer so podpisali kapitulacijo ob prisotnosti zaveznikov. Predstavniki takratne Sovjetske zveze so želeli biti zraven, zato so kapitulacijo 8. maja še enkrat podpisali v Berlinu in dan kasneje je bilo razglašeno premirje.
Poveljnik nemške armadne skupine E generalpolkovnik Aleksander Löhr pa je kapitulacijo nemških sil za Jugovzhodno Evropo v štabu četrte operativne cone po celodnevnih pogajanjih 9. maja podpisal prav v Topolšici.