V TEŠ napako še odpravljajo

Šoštanj – Kot so sporočili in Termoelektrarne Šoštanj, napaka na bloku 6, zaradi katere so morali omenjeni blok v petek, 15. oktobra, zaustaviti, še ni odpravljena. V tem trenutku še ni najden vzrok za nastale težave, sum je na netesnosti labirintnih tesnil turbine, na kar je bil dobavitelj opreme za blok 6 General Electric že večkrat opozorjen tudi s strani tehničnega kadra v TEŠ. Oskrba z električno energijo je kljub zaustavitvi stabilna.

Pristojen oz. pooblaščen za odpravo te napake je GE kot dobavitelj in izvajalec del na tem delu tehnološke opreme. Če se bo potrdil ta vzrok napake, bodo v HSE po zaključku del in ponovnem zagonu bloka 6 preučili možnosti odškodninske terjatve do GE za povrnitev nastalih stroškov.

Ob tem velja omeniti, da gre v primeru tovrstnih nepredvidenih zaustavitev bloka 6 za oportunitetni izpad prihodkov in s tem povezanega dobička, sploh ob upoštevanju trenutnih cen na veleprodajnem trgu električne energije, saj bi z brezhibno delujočim blokom 6 in zadostno razpoložljivostjo in kakovostjo energenta lignita lahko proizvedli električno energijo z manjšimi stroški.