V Šaleški dolini imamo dobro pitno vodo

Na pomen hidracije, torej pitja predvsem vode, posebej opozarjamo v poletnih mesecih. Letos je vročina še posebej visoka. Če še niste navajeni, da je med vašo obvezno osebno prtljago plastenka z vodo, se lahko odžejate in osvežite tudi pri enem od številnih pitnikov Šaleški biser v Šaleški dolini, ki jih upravlja Komunalno podjetje Velenje.
»V Komunalnem podjetju Velenje že zadnjih nekaj let aktivno propagiramo pitje vode iz pipe. V Šaleški dolini imamo namreč dobro pitno vodo, ki se po kakovosti uvršča v sam evropski vrh, zato lahko v vsakem trenutku mirno posežemo po vodi iz pipe, ki smo jo zaradi njene svežine in blagodejnih učinkov na naše zdravje in dobro počutje poimenovali Šaleški biser – okus zdravja.
Da se lahko vsi odžejamo tudi med dejavnostmi na prostem in ob druženju s prijatelji, smo se skupaj z občinami lastnicami odločili, da na različnih dobro obiskanih lokacijah v Šaleški dolini postavimo pitnike Šaleškega bisera.
Tako jih je denimo samo v Velenju do danes že sedemnajst, v Šoštanju pet in v Šmartnem ob Paki trije. Pitniki v vseh treh občinah so poimenovani po mitoloških in pravljičnih junakih (Velenje), pomembnih osebah iz lokalne preteklosti (Šoštanj) ali po lokaciji, kjer so nameščeni (Šmartno ob Paki).
Vsi so označeni z enakimi tablami, ki imajo tudi QR kodo, s katero lahko dostopate do naših spletnih strani in podatkov o pitnikih in kakovosti vode. Voda iz pipe je boljša od ustekleničene in bolj zdrava izbira od sladkanih in gaziranih pijač, saj ne vsebuje dodanih sladkorjev ali drugih škodljivih dodatkov. Poleg tega voda iz pipe ne povzroča odpadkov in ne obremenjuje okolja. Na voljo je v neomejenih količinah, je povsod dostopna in ugodna, ves čas je pod nadzorom in ves čas je sveža. Komunalni sistemi oskrbe s pitno vodo so namreč pod strožjim nadzorom kot industrija ustekleničene vode. Tako podjetja, ki skrbijo za vodno oskrbo, zagotavljajo visoko kakovost pitne vode,« je zapisano na spletni strani Komunalnega podjetja.
Večina pitnikov je nameščenih na otroških igriščih ter na drugih lokacijah, primernih za rekreacijo, prireditve oziroma ob poteh, kjer hodi ali se zbira največ ljudi. Poleg pitnikov je za osvežitev v Velenju poskrbljeno tudi ob spomeniku Onemele puške na robu Titovega trga, kjer je osvežilna prha oz. so pršilniki meglice.