V mesto spet prihaja Kunigunda

Foto: Lara Lukše

»Festival mladih kultur Kunigunda je največji projekt Mladinskega centra Velenje, ki ga organizira v sodelovanju z mladimi domačini. Kunigunda je medij za predstavitev nekonvencionalnih in bolj ali manj neodvisnih kulturno-umetniških praks. Ne za težkimi durmi galerij, niti na zloščenem parketu. Ampak pod drevesom, na mostu, pod zemljo, na strehi, v podrtiji, sredi ničesar in povsod. Česar ne doživiš drugje, se ti bo zgodilo tu!«

Tako Mladinski center Velenje na svoji spletni strani napoveduje nov prihod Kunigunde v mesto. 25. Festival mladih kultur Kunigunda se uradno začne 19. avgusta, zgodilo pa se je že nekaj predfestivalskih dogodkov. Več kot teden dni, vse do 27. avgusta, se bo v sklopu festivala zvrstila množica kulturnih prireditev, na katerih bodo lahko obiskovalci med drugim spoznavali ustvarjalnost različnih avtorjev, si ogledali raznolike umetniške razstave ter prisluhnili zanimivemu izboru glasbenikov.

Ob mednarodnem dnevu mladih je Maruša Skornišek iz Mladinskega centra Velenje poudarila, da »Velenje mladim nudi številne priložnosti, v mestu namreč deluje veliko mladinskih organizacij oziroma organizacij, ki pripravljajo programe in projekte za mlade ali jim nudijo infrastrukturo za izvajanje raznih aktivnosti.

Mestna občina Velenje je za mlade prijazna, imamo tudi mladinsko strategijo, ki je bila v Velenju sprejeta prva v Sloveniji. Tako lahko mladi vsakih pet let podajo svoje predloge, ki jih mladinske organizacije ves ta čas zasledujemo. Res se veliko dogaja v Velenju, a opažamo, da mladi velikokrat, čeprav imajo stvari dobesedno pred nosom, zanje niti ne vedo,« pove Maruša in doda, da je za mladinske delavce vsak dan dan mladih.