V lokale se lahko vračajo časopisi in revije

NIJZ je že na začetku meseca sprostil ukrep, ki je prepovedoval skupno rabo tiskovin v lokalih in drugih dejavnostih. O tem je žal »pozabil« napisati javno obvestilo. Sedaj je v restavracijah, gostinskih lokalih, frizerskih in kozmetičnih salonih spet mogoče brati časopise in revije.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so sicer hkrati opozorili, da je prenos virusa prek časopisov in revij še vedno mogoč, a ga lahko z upoštevanjem higienskih ukrepov zmanjšamo. Nevarnost okužbe na ta način pa zaradi slabše epidemiološke slike v državi vsekakor obstaja, so še dodatno opozorili.

Prav zato – saj si tiskovine podaja veliko ljudi – svetujejo, da gosta, preden mu časopis ali revijo izročijo, opozorijo na možnost okužbe. Predlagajo, da mu posredujejo seznanilo, ki so mu priložena tudi navodila o osnovnih zaščitnih ukrepih. Priporočajo, da uporabniki med branjem nosijo masko.

Na NIJZ-ju o neobveščanju v tem primeru pravijo, da je priporočil veliko, zato je smiselno, da vsak nosilec posamezne dejavnosti sam sproti spremlja nove informacije.