V karanteni 25 sodelavcev

Simbolična fotografija (Foto: Pixabay)

Drugi val epidemije covida-19 se je že začel, je za Televizijo Slovenija povedal prvi mož NIJZ-ja Milan Krek. V petek je bilo po 1159 testih potrjenih 34 novih okužb s covidom-19, kar je največ po 16. aprilu.

V petek je bilo največ, sedem novih okužb z novim koronavirusom potrjenih v Velenju, pet v Hrastniku, po tri pa v Cerknici in Ljubljani. Po dva primera sta bila potrjena v Kopru, Dravogradu, Ravnah na Koroškem in Laškem, po en pa v Murski Soboti, Metliki, Mariboru, Kranju, Pivki, Vipavi, Tišini in pri enem tujem državljanu.

Med novookuženimi so po poročanju TV Slovenija tudi štirje zaposleni iz Gorenja. Vsi štirje zaposleni so že več dni doma, potem ko so razvili blažje simptome. V karanteno pa so preventivno poslali 25 sodelavcev okuženih, ki za zdaj nimajo simptomov.

Doslej so v Sloveniji sicer skupno potrdili 1827 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111. V petek je bilo na zdravljenju v bolnišnici 16 oseb, kar je toliko kot dan prej. Nihče ni potreboval intenzivne nege, kažejo vladni podatki.

V zadnjem tednu je bilo potrjenih 148 primerov okužb, od začetka julija pa skupno 215. V juniju je bilo potrjenih 139 primerov, v maju pa 39. Največ okužb je bilo sicer potrjenih marca (841), aprila pa je bilo odkritih 593 primerov okužb s covidom-19.

Na Hrvaškem je bilo v petek 140 okužb, v Srbiji in BiH pa so jih imeli po več kot 300.