V Gornjem Gradu sedmi mednarodni Ne-festival Gledališča zatiranih

Ena roza je dovolj

Gornji Grad – V Gornjem Gradu se bo danes s forumsko predstavo Ena roza je dovolj v izvedbi Kulturno umetniškega društva Transformator in Magdalene Krivopete začel sedmi mednarodni Ne-festival Gledališča zatiranih. Festival se bo končal v soboto na glavnem odru Pri Kozolcu v Gornjem Gradu s predstavitvijo produkcij delavnic, ki bodo potekale med festivalom.

Predstavnica Transformatorja Barbara Polajnar pojasnjuje, da je gledališče zatiranih metoda, ki jo uporabljajo v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene ter kot orodje za doseganje socialne pravičnosti.

“Skozi predstave govorimo o temah, ki sicer niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako omogočamo vzpostavljanje dialoga in interaktivnost, razjasnjujemo vprašanja in raziskujemo poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, krivicam in drugim problemom zatiranosti, ki morda na prvi pogled niso povsem vidni ali očitni,” je še dejala Barbara Polajnar.

Današnja predstava Ena roza je dovolj, je nastala kot odgovor na primer sodne prakse v primeru spolnega nasilja v Sloveniji.

Jutri bo na sporedu predstava v angleščini Upogljivi upor, ki govori o podnebnih spremembah, v četrtek bo hrvaška skupina ustvarjalcev z Reke izvedla izobraževalno predstavo za otroke, starejše od 6 let, Plastika fantastika, v petek bo Lucika Lucić s Hrvaške izvedla predstavo Oblačne zgodbe, o neskončnem življenju oblaka. Ob koncu festivala bo nastopila še skupina Tretja roka s poulično gledališko predstavo Čoln, ki govori o odprtem morju, pustolovščini in svobodi, pa tudi o bližajoči se nevihti in pošastih, ki se skrivajo v temnih globinah.