V Gorenju v četrtek začenjajo stavko

Sindikat Skei je napovedal stavko, ki se bo v omejenem obsegu začela v četrtek in trajala do uresničitve stavkovnih zahtev, pri čemer jo bodo postopoma širili, so sporočili iz sindikata. Ta med drugim zahteva odpravo kršitev kolektivne pogodbe, 1500 evrov regresa ter višjo stimulacijo za dodatne delovne dni.

Kot opozarja sindikat Skei, poslovodstvo Gorenja svetu delavcev v sprejem ni dalo konkretnih meril za ugotavljanje delovne uspešnosti. Brez dogovora na socialnem svetu se je znižal povprečni koeficient osebnega prispevka zaposlenega (KOP) oz. se je zmanjšala masa sredstev za te prispevke, ki je bila doslej konkludentno dogovorjena in več let izvrševana. Sindikat izpostavlja tudi odrejanje nadurnega dela brez vročitve pisnih obvestil o uvedbi nadurnega dela ter nepravilno obračunavanje in izplačevanje nadur.

Skei zahteva ponovno vzpostavitev skupnega povprečnega koeficienta osebnega prispevka zaposlenega v višini treh odstotkov, odpravo omejitev v sistemu glede števila zaposlenih, ki lahko prejmejo take dodatne prihodke, in odpravo določitve proračuna za ta prispevek po posameznih organizacijskih enotah. Zahteva tudi izplačilo regresa za letni dopust v višini 1500 evrov, dvig zneskov stimulacije za šesti delovni dan za 40 odstotkov in sklenitev dogovora o nagrajevanju oz. izplačevanju dodatkov k plači zaradi uspešnosti poslovanja najpozneje do 31. julija.

Stavka bo potekala pred glavnim vhodom na varovano območje Gorenja za Gorenje, HGE, Gorenje I.P.C., Gorenje Orodjarno, Gorenje GTI, Gorenje GSI, Gorenje Gostinstvo, Gorenje Keramiko in HEE, so še navedli. (STA)