V Gorenju nove pogodbe in presežni delavci

V Gorenju izvajajo postopke preoblikovanja in prestrukturiranja v sklop katerih sodi tudi reorganizacija in optimiranje poslovanja. V to vključujejo vse hčerinske družbe ter poslovne enote v tujini. Poteka tudi že integracija nekaterih Gorenjevih prodajnih podjetij v tujini s Hisensovimi prodajnimi podjetji, združitve so že izpeljali v Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, v teku je združitev v Rusiji in na Češkem. Prav tako bodo v Gorenje integrirali evropski del Hisensa International, vključno s tovarno televizorjev na Češkem.

Zaradi teh procesov naj bi 1720 delavcem odpovedali pogodbe in 1450 ponudili nove, 270 pa naj bi bilo presežnih delavcev.

V sindikatu SKEI so informacijo sprejeli s presenečenjem, tik pred prazniki pa pripravili novinarsko konferenco, na kateri je predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba poudaril, da njihove dosedanje pripombe niso bile upoštevane, da pa so pripravljeni na nadaljnji socialni dialog glede postopkov, povezanih z zmanjševanjem števila zaposlenih.

Sindikat je zahteval pisna zagotovila, da bodo delavci tudi z novimi pogodbami ohranili pridobljene pravice in višino plače, saj so bili od zadnjih izjav vodstva podjetja, da jim pravice z novimi pogodbami ne bodo kratene, skeptični, saj ne razumejo, zakaj bi potem pogodbe sploh odpovedovali. Na novinarski konferenci je bila tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič , ki je opozorila, da nova pogodba ne pomeni nujno tudi enakega dela kot doslej. Tako SKEI, kot Svobodni sindikati sta delavcem ob tem ponudila vso potrebno pravno pomoč. Jerčičeva, kot Zeba pa sta tudi zagotovila, da si bodo prizadevali, da bi bili postopki odpuščanja čim »bolj mehki« in da bi delavcem, ki bodo ostali brez dela (gre v glavnem za delovna mesta podpornih služb) zagotovili čim višje odpravnine. Jerkičeva je izrazila tudi začudenje, zakaj so se v Gorenju za napoved odpovedi odločili tik pred prvomajskimi prazniki (in začetkom kolektivnega dopusta).