V Galeriji Velenje na ogled razstava Tanje Pak

Velenje – V Galeriji Velenje je odprta razstava oblikovalke in profesorice na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Tanje Pak z naslovom Predih. Tanja Pak je magistrirala na Royal College of Art v Londonu leta 1996, potem ko je 1994 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani; tu od leta 2009 vodi smer Steklo in keramika. Ustvarjalno se posveča kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov.

Kot pravi sama, se v umetniških delih zadnje čase poglablja v občutenje samote, samosti posameznikovega notranjega sveta. Izpostavlja iskanje bližine in občutljivost vezi in odnosov in govori o krhkosti naše enosti ob nedeljivosti naše celosti.

V Galeriji Velenje se z razstavo Predih/Ko čas zastane tiho otrpnem do naslednjega vdiha, Pakova poglablja v občutenja notranjega sveta, je zapisano na spletnih straneh galerije.

Na razstavi predstavila nekaj instalacij in eksponatov v novi projektni postavitvi. Projekt je načrtovan kompleksno: zasnova je oprta na fotografije, ki jih avtorica z intuitivnim iskanjem skladnosti usmerja v vizualni nagovor, izčiščen likovni prostor pa predstavljajo mikrostrukture, ki so najpogosteje nastale po denudaciji, na peščenih površinah, ki jih zapisujejo sledi živali, rastline in meteorne vode.

Steklo in vprašanje njegove (ne)prosojnosti
Prosojnost in neprosojnost imata ključni pomen v oblikovanju stekla ter sta v raziskovanju Tanje Pak močno prisotni. Ta kontrast proučuje tako znotraj svojih artefaktov kot tudi v odnosu do prostora. Odzivnost razmerja tako v naravni svetlobi kot tudi pri umetni svetlobi je lahko omejena na enega ali pa gre tudi za postavljanje odnosov med obema viroma. V povezavi z naravo nam vzbuja asociacijo na vodo v različnih agregatnih stanjih, kot so bistrost tekočih in stoječih voda, ledu ter padavin, dežnih kapljic, toče in snega. Prosojno steklo in stopnje neprosojnega stekla so asociativni odzivi na videnja in doživetja, zaprtih v ozadju zavednega.

Spreminjanje prostorskih postavitev v različne samostojne, a v temeljni ideji povezane enote je poudarjeno z izžarevanjem energije in omreženo s sorodnostmi in nasprotji, kot so svetloba in senca, prehodnost in neprehodnost, notranjost in zunanjost, odstrtost in zastrtost in ne nazadnje krhkost in trdnost v prožnosti ter samosvoji kreativni poetiki, so med drugim zapisali v galeriji.

Vodstvo po razstavi bo potekalo v skupini z največ desetimi udeleženci in ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Razstava Tanje Pak bo na ogled do 8. maja.