Umrl na poti v dežurno službo ZD Velenje

Foto: Diana Janežič

V Velenju je v sredo zjutraj bila zaprta Kidričeva cesta blizu uvoza v Zdravstveni dom. Avto z vklopljenimi smerokazi je stal na otoku med cestama, v njem pa je sedel moški, ki se je zaradi hude stiske ponoči kar v pižami odpravil po zdravniško pomoč, saj naj ne bi bilo na voljo niti enega rešilca. Tik pred ciljem je kljub pomoči  reševalca na žalost umrl.

Kot piše časnik Večer, se je vse začelo ob 4. uri zjutraj, ko je občan prvič klical dežurno službo Zdravstvenega doma v Velenju. Potožil je o neznosnih bolečinah, ki so mu jih najverjetneje povzročali ledvični kamni. Opisal je tudi, da ima sicer anevrizmo. Dežurna zdravnica naj bi mu pojasnila, da nima na voljo nobenega reševalnega vozila, zato naj v zdravstveni dom pride sam. Vzel je zdravstveno dokumentacijo, se oblekel in šel. V ZD je prejel injekcijo voltarena in poslali so ga nazaj domov.

Doma je po petnajstih minutah začel močno bruhati, vrnile so se hude bolečine, zato je 55 minut kasneje znova klical v ZD in vnovič prosil,  naj pridejo ponj.  Zdravnica naj bi mu bila znova dejala, da do sedme ure zjutraj (ura pa je bila okoli 5:30) nima na voljo reševalnega vozila. Tako se je stežka ponovno odpeljal proti Zdravstvenemu domu, a je tik pred ciljem v avtu umrl.

V ZD Velenje uradnih izjav še ne dajejo, neuradno pa je slišati, da imajo drugo plat zgodbe, in sicer, da naj bi mu bili ponudili, da pridejo ponj, pa da naj bi nato odvrnil, da bo že prišel sam, še piše Večer. To naj bi imeli tudi na telefonskih posnetkih. Slišati je bilo tudi, da naj bi v ZD Velenje trdili, da občan naj ne bi bil pojasnil, da ima obenem tudi anevrizmo, za katero je jasno, da je lahko usodna ob vsakem naporu. Z drugimi besedami, naj bi pomoč iskal zaradi drugih težav, ki niso sodile v nujno medicinsko pomoč. Obdukcije (še) ni in zaenkrat ni znano, če bo odrejena. Strokovna komisija v ZD pa tudi še ni zaključila svojega dela.