V ambulanti za neopredeljene prvi dan velik odziv

V Zdravstvenem domu Velenje je danes ob 8. uri začela delovati ambulanta za bolnike, ki nimajo izbranega družinskega zdravnika. Interes je velik; v štirih urah so v njej obravnavali 40 bolnikov, kar nekaj jih na obravnavo še čaka. Ambulanti za neopredeljene bodo popoldne napovedih odprli tudi v ZD Maribor in ZD Celje. Pacienti so informacije pretežno preko telefona, kjer so jih ustrezno usmerili.

“Odziv je pričakovano velik,” je po začetku delovanja ambulante za STA pisno sporočil direktor ZD Velenje Janko Šteharnik. V eni uri in 45 minut po odprtju so obravnavali 25 pacientov, v čakalnici pa jih je na obravnavo takrat čakalo “še kar nekaj”, je pojasnil.

ZD Velenje je za zdaj na svoji spletni strani objavil razpored dela za ta teden. Danes ambulanta dela od 8. do 12. ure, prihodnje tri dni bo bolnike sprejemala dopoldne in popoldne, v petek pa samo popoldne med 14. in 19. uro. Po Šteharnikovih navedbah bo v ambulanti delalo kar nekaj zdravnikov, točnega odgovora, koliko, pa za zdaj ne more podati.

Glede pričakovanj za naprej je dodal, da če pacienti nimajo zdravnika, je jasno, da bodo koristili to ambulanto. “Upamo, da se s tem zmanjša pritisk na ostale ambulante in ambulanto v prostorih NMP, ki je namenjena le za nujne primere,” je še navedel Šteharnik. Že prejšnji teden pa so sporočili, da je ambulanta namenjena vsem zavarovanim osebam, starejšim od 19 let, ki nimajo ali pa so ostali brez izbranega osebnega zdravnika.

Ambulanta za neopredeljene se nahaja v drugem nadstropju, v prostorih, kjer je delovala dr. Lah. Urnik se sproti spreminja, zato ga je priporočljivo spremljati na spletni strani ZD.