Urejena brada je izraz moškosti

Marsikateri moški za najbolj zoprno opravilo navede britje. Ko še ni bilo britvic v vsakdanji uporabi, kaj šele brivnikov, so to vsakodnevno opravilo prepustili brivcu in to je ena od zelo starih obrti. Brivnice so postale poleg skrbi za urejen moški obraz tudi središče moškega modrovanja. Vsakdo pozna kakšen gangsterski film, v katerem so se v brivnici moški dogovorili tudi za nečedne posle in prvi obisk sina pri brivcu je veljal za neko obliko iniciacije v svet odraslih.

Brivnice znova vznikajo tudi po Sloveniji, saj je tudi moških, ki se odločijo, da bodo opustili britje, si pustili rasti brado in/ali brke, vedno več. To storijo zavestno in zato vsakemu bradaču ta poraščeni del obraza tudi veliko pomeni. A z urejanjem brade ni malo dela, zato so bradači veseli, da se poklic brivca znova oživlja.

O čem se moški pogovarjajo v brivnici, bomo ženske bolj težko izvedele, zagotovo pa so teme nogomet, avtomobili, motorji, glasba in nasploh se moški z brivcem in s strankami pogovarjajo o marsičem – tako kot ženske pri frizerki ali kozmetičarki. Brivnica je pravzaprav frizerski, brivski in kozmetični salon za moške v enem.

LMK je Lan Marcel Koželjnik

Lan Marcel Koželjnik še nima dvajset let, a je svojo kariero začel podjetno in pred štirimi meseci odprl svoj lokal. Končal je srednjo frizersko šolo v Celju, kjer se za brivca ni izučil, ker v njegovi generaciji tega niso učili, pove. Znanje je nabiral sam, kot pravi, pa ga je največ dobil v brivnici pri starejšem brivcu v Zadru na Hrvaškem, nato je imel krajši čas v najemu stol v frizerskem salonu v Šoštanju.

Zdaj je na svojem. Uredil je zelo prijeten lokal, kjer si moški med čakanjem na storitev lahko dušo privežejo s kozarčkom krepkega, s poslušanjem jazza, soula, bluesa, nato pa se prepustijo urejanju svojega videza in umiritvi, kot je dejal eden od njih.

Moški, ki se odloči nositi brke in/ali brado – in te so že nekaj časa v modi -, mora zanjo tudi skrbeti, lažje in prijetneje pa je, če mu jo ureja brivec. »Z moško brado je kar nekaj dela, če hočeš, da je res lepa. Pri meni lahko temeljito urejanje traja tudi slabo uro. Moška brada se lahko brije do kože, poraščena brada pa se ureja, krajša, oblikuje. Ob tem uporabim kar nekaj kozmetike za nego kože in brade, naredim tudi masažo obraza. Sicer pa nudim vse vrste moškega striženja …« našteva nabor svojih storitev Lan, ki se delu res posveti.

Več v Našem času št. 2/23, ki je izšel 12. januarja 2023.