Upravno sodišče – odvzem dečkov je bil nezakonit

Velenje, 23. maja – Kot je danes pojasnil odvetnik babice dveh odvzetih dečkov Velimir Cugmas, je upravno sodišče ugotovilo, da so bile ob odvzemu fantkov konec marca letos kršene ustavne in človekove pravice tako babici kot njunima vnukoma.
Ni pa upravno sodišče ugodilo zahtevku babice, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starim staršem, ampak je zapisalo, da bodo o tem tekli posebni postopki. V zvezi s tem je odvetnik napovedal pritožbo.
Sodba bo verjetno tudi v koaliciji sprožila veliko vprašanj za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakovo, ki jo prav zaradi omenjenih dogodkov čaka interpelacija.
Center za socialno delo Velenje je namreč tri- in petletnega dečka konec marca proti volji starih staršev namestil v rejništvo, kar je sprožilo buren odziv dela javnosti.
Odvetnik babice omenjenih otrok meni, da je z odločitvijo upravnega sodišča “negirano vse tisto”, kar so zatrjevale ministrica Kopač Mrakova, socialna inšpekcija in tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, in sicer, da je bil odvzem zakonit, da babica nima aktivne pravice tožiti in uveljavljati kakršnegakoli svojega zahtevka pred sodiščem in da z odvzemom ni bilo poseženo v človekove pravice.
Odvetnica Centra za socialno delo (CSD) Velenje Simona Marko je v odzivu na odločitev upravnega sodišča sporočila, da je sodišče odločalo le o obsegu posega v pravico do družinskega življenja babice. Ni pa bila predmet presoje zakonitost ali nezakonitost odločanja CSD Velenje.
Direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik je dejala, da še vedno meni, da so “delovali strokovno in zakonito v dobrobit otrok”. Z odvetnico sta napovedali pritožbo na sodbo.