Una, ko kruh prodaja, una, ko ti kofe skuha …

Na dan žena so na Glavnem trgu v Šoštanju odprli fotografsko razstavo portretov znanih Šoštanjčank, ki jo je avtor fotografij Aleksander Kavčnik poimenoval UNA. S plakatov obiskovalce gledajo nasmejane prodajalka, šivilja, zborovodkinja, fizioterapevtka, medicinska sestra, učiteljica, vzgojiteljica … Ter kratek izrek o tisti ‘uni’, ki jo vsi poznajo.

Kdo je Una in zakaj razstava? »Ko sem lani postavil razstavo O, lejga, so me ženske spraševale, kje pa je kakšna ženska. Odločil sem se, da bom pripravil razstavo z naslovom Una, pogovorno šoštanjsko, seveda pa je to »ona«. In primeren trenutek, čas za to je dan žena,« je svojo odločitev razložil Aleksander Kavčnik.
Za razstavo je seveda moral narediti izbor poznanih sokrajank. Vodilo je bilo, da vse še vedno aktivno delajo, da že vrsto let delujejo v Šoštanju in jih poznajo vsi, hkrati pa je razstava poklon »vsem Šoštanjčankam, vsem ženskam nasploh – tukaj na Glavnem trgu pod Marijo, ki je tudi edina ‘una’.« Kajti Aleksander meni, da bi moral biti dan žena državni praznik in bi morali izobesiti zastave, ker imamo toliko delavnih žensk. »Z razstavo sem jih osvetlil in jim dal luč, ki si jo zaslužijo,« še piše na uvodnem plakatu.

Vodja projekta je bila Špela Poles iz Vile Mayer, plakate je oblikovala Barbara Drev iz Muzeja Velenje. Razstava bo na ogled do 17. maja.