Umrlo pet bolnikov

Foto: Pixabay

Evropi je bilo do zdaj potrjenih podatkih okoli milijon primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je okoli polovica vseh primerov na svetu. Na stari celini je do zdaj bolezen covid-19 zahtevala 84.465 življenj.

V Sloveniji je v torek umrlo kar pet bolnikov s covidom-19, tako da je skupaj smrtnih žrtev že 61. Se je pa zmanjšalo število hospitaliziranih. Zabeležili so 28 dodatnih okužb z novim koronavirusom, toliko kot v petek, ko je bilo zadnje primerljivo število testiranj. Teh je bilo med prazniki občutno manj, s tem pa tudi manj zaznanih okužb.

V torek so v Sloveniji opravili 1168 testiranj. Skupno število okuženih je 1248. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 96 ljudi, 34 se jih zdravi v intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili 13.

Kot je napovedal vladni govorec Jelko Kacin, bo vlada o vseh konkretnih omejitvah, ki bi jih lahko sprostili, odločala v četrtek. Po njegovih navedbah pripravljajo tudi ukrepe za zagon še nekaterih drugih panog gospodarstva, razmislek pa gre tudi v smeri prodaje gradbenega materiala.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je navedla, da se je po grobih ocenah v Sloveniji z novim koronavirusom okužilo med 3000 in 4000 ljudi. Napovedala je, da se na to temo v kratkem obeta posebna raziskava, s katero bodo skušali na populacijskem vzorcu oceniti število okuženih, ki niso bili pri zdravniku.