Udarniško nad socialne stiske

Deževalo je, ko se je šest dobrovoljnih fantov odpravilo na nabrežje Trebušnice, da bi iz lesa, ki je ostal po čiščenju brežin na delovni soboti občinske uprave in Komunalnega podjetja, napravili drva in jih po dogovoru z občino podarili Centru Hiša ter dvema socialno ogroženima družinama. Kljub temu so zavihteli sekire in uspešno izvedli še eno udarniško akcijo, ki so jih to leto našteli okrog šestdeset in pomagali več kot tridesetim posameznikom in družinam ter več kot desetim zavodom in različnim organizacijam pri izvedbi njihovega programa.

Nezaposleni, a delovni

Udarnik MC Velenje je prostovoljska skupina, ki nudi predvsem fizično pomoč socialno ogroženim posameznikom in družinam, starejšim, bolnim in drugim, ki dela ne zmorejo opraviti sami, plačati pa tudi ne. Sodelujejo tudi z zavodi in organizacijami ter posamezniki, ki delujejo v korist skupnosti, in pomagajo urejati okolico. Pozimi denimo, kidajo sneg tudi na javnih površinah. Sicer pa pomagajo pri raznih hišnih in kmečkih opravilih, košnji in urejanju okolice hiš ter vrtov, gradbenih delih, adaptacijah stanovanj in selitvah, čiščenju gozdov, podiranju dreves, skratka vseh težjih, zahtevnih, tudi nevarnih opravilih. Brezplačno, ne pa zastonj. »Res je, delo ni lahko, ampak ga opravljamo z veseljem. V prvi vrsti zato, ker smo vsi v tej skupini socialno naravnani. Vemo, da ljudje v stiski potrebujejo pomoč. Ker jih denarno ne moremo podpreti, smo se odločili, da jim pomagamo tako. Poleg tega pa je veliko naših članov mladih in nezaposlenih in tako dobivamo razne izkušnje, se učimo novih stvari in na ta način aktivno preživljamo svoj prosti čas,« preprosto pojasni vodja Uradnika Andrej Cvernjak.

Odprti za vsakogar

Med enaintridesetimi prostovoljci, ki poleg težkih del tudi nosijo kosila bolnim in ostarelim, nudijo inštrukcije nemščine ali matematike in podobno, je tudi Blaž Vivod – Puma, ki sodeluje pri skoraj vsaki udarniški akciji. »Kar se mene tiče: 15 mesecev hodim po razgovorih in ugotavljam na vsakem razgovoru posebej, da ne znam nič. Po drugi strani pa opažam, da ljudje potrebujejo pomoč. Znam delati, dovolj sem fizično sposoben in da ne čepim doma, izvajam te akcije,« pravi. Med Udarniki je dobrodošel vsak, ki ima kaj volje pomagati drugim ljudem. »Smo različni ljudje na kupu z različnimi pogledi in izkušnjami v življenju, ampak z enim ciljem. In to je pomoč ljudem,« dodaja Puma.

Veseli pomoči

Udarniki so to leto s petimi akcijami zelo olajšali stisko družine Sebastjana K., ki že dlje časa trpi zaradi pomanjkanja denarja in bolezni. »Plače so nizke, ni denarja niti za golo preživetje, kaj šele za kurjavo. Udarnik mi pomaga, ko mi takole pridobi malo lesa,« razlaga Sebastjan, ki sam takega fizičnega dela ne more opravljati. »Oba z ženo sva bolna. Jaz ne smem delati z vibracijskimi stroji, ne morem žagati, sekati drv, ker imam težave z rokami, sklepi.« Zato mu je skupina Udarnik pomagala sanirati plaz, podreti drevesa in staro lopo ter očistiti okolico hiše. »Brez njih si težko zamislim, da bi letos, sploh kaj naredil. Kar oni počnejo, je res fenomenalno,« pravi, Udarniki pa mu bodo še pomagali.