Turisti se vračajo v Slovenijo in Šaleško dolino

Državni statistični urad ugotavlja, da je bilo prihodov turistov v Slovenijo maja 461.030, kar je 306,6 odstotkov več kot maja lani. Število njihovih prenočitev se je povečalo za 258 odstotkov, na 1,137 milijona. Prevladovali so tuji turisti, ki predstavljajo 273.691 prihodov in 659.657 prenočitev. To je osemkrat toliko prihodov in več kot šestkrat toliko prenočitev kot maja leta 2021, ko je bila panoga še v primežu pandemije covida-19. Je pa bilo prenočitev tujih turistov še vedno 21 odstotkov manj kot maja 2019, torej pred izbruhom pandemije.

Turistični nastanitveni obrati so poročali tudi o 187.339 prihodih domačih turistov in 476.856 njihovih prenočitvah. To je 136 oz. 122 odstotkov več kot maja lani pa tudi 56 odstotkov več kot maja turistično rekordnega leta 2019. Po besedah direktorice Zavoda za turizem Šaleške doline Alenke Kikec v prvih petih mesecih leta beležimo v Šaleški dolini okoli 10.000 obiskovalcev, kar pomeni 76 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Predstavljajo okoli 28.000 nočitev, kar je 65 odstotkov več kot lani. Razmerje nočitev med domačimi in tujimi gosti pa je 70 odstotkov v prid domačih gostov.

Vodijo Nemci, več je turistov iz ZDA

Med tujimi turisti so v Sloveniji največkrat prenočili turisti iz Nemčije (114.200 ali 17 odstotkov vseh prenočitev tujih turistov). Sledili so jim turisti iz Avstrije (13 odstotkov), Italije (sedem odstotkov), Srbije (pet odstotkov), Madžarske in Hrvaške (po štiri odstotke).

Pri tujcih je sicer statistični urad zaznal tudi trend vračanja turistov s preostalih celin. Bistveno se je povečalo število turistov iz ZDA, ki so maja ustvarili 27.200 prenočitev. Prav tako se je krepko povečalo število turistov iz skupine drugih azijskih držav; ponudniki so našteli nekaj več kot 12.100 njihovih prenočitev.

Med gosti v Šaleški dolini iz Evropske unije je slika podobna – prednjačijo gostje iz Avstrije, Italije, Nemčije, Hrvaške in Srbije. Beležimo tudi obiske gostov, ki niso iz Evropske unije, in sicer prihajajo iz ZDA, Velike Britanije, nekaj jih je bilo tudi iz Avstralije, Kitajske, Brazilije, Združenih arabskih emiratov in iz azijskih držav.

Gostje iščejo atrakcije, a tudi mir v naravi

Alenka Kikec ugotavlja, da gostje iščejo raznoliko ponudbo, v zadnjem času želijo vse več oddiha v naravi, aktualne so terme in aktivne počitnice na podeželju Šaleške doline. »Vedno več je gostov, ki si želijo pohodništva, kolesarskih poti in posebnih doživetij za družine na turističnih kmetijah. Iščejo aktivnosti ob in na Velenjskem jezeru, tudi vodene oglede Velenja in Šoštanja, pomembna je kulturna dediščina, aktualni so muzeji in galerije. So pa tudi gostje, ki iščejo posebne, skrite kotičke v dolini,« je povedala.

V juliju je odprl vrata prenovljeni Kamp Jezero, kar veseli zaposlene v Zavodu za turizem ŠD, saj bodo s tem povečali število nočitev in prihodov domačih in tujih gostov, predvsem pa je to dodana vrednost za turizem v dolini.

Celoten članek najdete v Našem času št. 28/22, ki je izšel 14. julija.