Tudi z občinskim vodstvom o spremembah v Gorenju

Velenje – O spremembah v Gorenju in načrtih podjetja Hisens z našim velikanom v prihodnje je danes tekel pogovor tudi med podžupanom Mestne občine Velenje Peterom Dermolom in direktorjem občinske uprave Iztokom Morijem ter glavnim direktorjem Gorenja Chao Liujem in izvršnim podpredsednikom velenjske družbe Tomažem Korošcem. Chao je zatrdil, da bistvenih negativnih učinkov za delovna mesta ne bo.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na velenjski občini, je generalni direktor Gorenja povedal, da si v Gorenju zelo prizadevajo povečati produktivnost in učinkovitost, da bi podjetje čim prej poslovalo pozitivno. Zato po njegovih besedah izvajajo številne ukrepe tako v proizvodnji kot za izboljšanje celotnega poslovanja.

Kaj prinašajo spremembe?

Dermol in Mori sta izrazila skrb zaradi novice o preoblikovanju skupine Gorenje, ki jo je družba objavila v torek in predvideva ločitev proizvodnega dela v Velenju od upravnega dela podjetja, ki bo imelo sedež v Ljubljani. Vodilna predstavnika občine je zanimalo, kaj bodo te spremembe pomenile za občane in zaposlene v enem največjih slovenskih podjetij.

Chao je pojasnil, da bo z ustanovitvijo novega podjetja v Ljubljani kitajski Hisense kot lastnik Gorenja vzpostavil sedež upravljanja svojih družb za vso Evropo, Velenje pa ostaja proizvodno središče za Hisense, od koder bodo po njegovih besedah v prihodnje upravljali s svojimi proizvodnimi lokacijami za vso staro celino. Prav tako bodo v Velenju po Chaovih zagotovilih ohranili glavni razvojni center za Evropo.

Se gradnja tovarne televizorjev odmika?

Število delovnih mest se v Velenju zaradi odprtja novega podjetja v Ljubljani po napovedih prvega moža Gorenja torej ne bo bistveno zmanjšalo. Chao in Korošec sta zagotovila, da si Gorenje z ukrepi pod novim lastnikom predvsem prizadeva zagotoviti konkurenčnost na trgu ter s tem ohranitev in tudi rast števila delovnih mest.

Zagotovila sta, da ima Hisense še vedno v načrtu v Velenju postaviti tudi novo tovarno za izdelavo televizijskih aparatov, aktivnosti za to pa da že potekajo. Dodala sta, da iščejo najboljšo možnost za izvedbo.

Dermol je Chaa povabil, da se udeleži decembrske seje mestnega sveta, na kateri bi svetnikom predstavil načrte in vizijo podjetja. Dogovorila sta se tudi za redna srečanja med vodstvoma občine in Gorenja, so še zapisali na občini.