Trudi se, da bi bil vreden priznanj

Na prireditvi Pozdrav novemu letu v občini Šmartno ob Paki na prvi dan v novem letu razglasijo tudi naj osebnost leta po izboru občanov. Največ glasov je prejel tamkajšnji župnik Ivan Napret.

V obrazložitvi so predlagatelji med drugim zapisali, da se je zlatomašnik rodil pred 75 leti v »trdih« revirjih, vendar je njegovo srce mehko za vse ljudi. Ni duhovnik, ki opravlja samo službo, ampak opravlja svoj poklic po evangelijskih načelih služenja ljudem. S prijazno besedo sprejme vsakogar, ne glede na to, ali je veren ali ne, in ne glede na veroizpoved. Vsakomur pomaga z nasveti, razumevanjem in po svojih močeh. Še posebej so mu pri srcu mladi, prav srčno pa se zavzema tudi za bolne, ostarele in pomoči potrebne ne glede na to, od kod prihajajo.

Ivan Napret nam je povedal, da je nad izborom presenečen in hkrati vesel. Trudi se biti dober do vseh, iz vsega srca rad pomaga po svojih najboljših močeh vsakomur, ki takšno željo izrazi. Na naziv Častni občan Občine Šmartno ob Paki, ki ga je prejel pred leti, je ponosen. Mu je priznanje Naj osebnost leta ljubše? »Ne morem pritrditi. Ljuba sta mi oba naziva. Prvega sem bil vesel, prav tako tega, ki sem ga prejel na prireditvi Pozdrav novemu letu. Tudi v prihodnje se bom trudil, da bi ju bil vreden.«

Po njegovih besedah je bilo zanj leto 2022 pestro, že dokaj normalno v primerjavi z minulima letoma, ki ju je zaznamoval kovid. Veseli ga, ker so lahko opravili prvo obhajilo, nekaj poročnih obredov, krstov, srečanj, tudi romanj. Zagotovo se ga bo spominjal tudi po tem, da je imel zlato mašo. 3. julija so mu farani pripravili lepo slovesnost in tudi po njej ni manjkalo prijetnega druženja. »Sem kar zadovoljen z letom, od katerega smo se poslovili.«
Želje, s katerimi je vstopil v leto 2023, so skromne, kot je on sam. »Najbolj si želim miru, da bi vojna v Ukrajini prenehala in da bi se imeli ljudje v Sloveniji radi ter živeli v miru in slogi,« je še dejal Ivan Napret – Naj osebnost leta 2022 v Občini Šmartno ob Paki.