Trta povezuje in združuje

Potomka najstarejše vinske trte na svetu – modre kavčine – od leta 2015 krasi prostor pred knjižnico in upravo Občine Šmartno ob Paki. Njen gospodar je lokalna skupnost, skrbnik pa aktualni predsednik, predsednica tamkajšnjega društva vinogradnikov. Dvakrat na leto slednji povabijo člane društva in občane na prostor v središču kraja: spomladi, ko je treba trto obrezati, in v jeseni, ob spravilu njenega pridelka. Pred tednom dni je potekal osmi rez trte.

Mojca Praprotnik, predsednica šmarškega društva vinogradnikov in skrbnica trte, je tokrat poskrbela za majhno presenečenje. Čeprav je šmarški župan Janko Kopušar v nagovoru zbranim ocenil, da je rez strokovno opravilo, ki ga ne obvlada in ga bo zato raje tudi tokrat prepustil skrbnici, se je ta odločila drugače: »Po tolikih letih opazovanja reza je napočil čas, da delo opravi gospodar, lahko pa mu pri tem pomaga pomočnik,« in škarje položila v roke Kopušarju in županu Mestne občine Velenje Petru Dermolu.

Ob koncu dogodka je Kopušar vsem članom društva, ki so lani v jeseni prispevali svoj pridelek modre kavčine za protokolarno vino, razdelil lične stekleničke Šmarške kavčine, ki so jih napolnili v začetku prejšnjega tedna.