Toplo morje, (pre)vroče sonce in zabava

Velenje, 1. avgusta – Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje je v prvi izmeni zdravstvenega letovanja otrok iz Šaleške doline v idilični Pacug, kjer je mladinski počitniški dom, ki ga upravlja ZPM Vič – Rudnik med 13. do 31. julijem peljala 76 otrok in mladostnikov in 11 spremljevalcev.

Kot je povedal plavalni učitelj Jakob Kotnik, je večina neplavalcev splavala, vsi pa so izgubili strah pred vodo. »Letos je bilo z nami v Pacugu 5 otrok, ki so bili na morju prvič. Vsi so bili neplavalci. Splavalo je 11 otrok, skoraj enkrat toliko pa jih je okrepilo plavalno znanje,« je povedal pedagoški vodja letovanja Blaž Hrovat.

Otroci so si tudi letos v koloniji najbolj želeli druženja z vrstniki. Veseli so bili, ko so bili skupaj na plaži, v vodi ali v senci. Izjemno so uživali v ustvarjanju in športnih igrah, plesanju, igranju družabnih iger ali le pogovoru. Vsak večer so zaključili z večerno tematsko obarvano prireditvijo. Peljali so se tudi na izlet z ladjico – barko s steklenim dnom.

Na MZPM Velenje so veseli, ker je letos v Pacugu z njimi letovalo veliko otrok, ki še nikoli niso bili v koloniji. »S pomočjo sredstev iz akcije Pomežik soncu in donacije, ki nam jo je namenila MO Velenje, izkupičkom akcije Odreži drugačnost in avkcije kolesarske majice s podpisom Tadeja Pogačarja smo zelo veseli, da smo letos lahko počitnice ob morju omogočili tudi otrokom, ki prihajajo iz socialno šibkih družin, ker k sreči v zadnjem letu niso imeli težav z zdravjem, zato niso bili upravičeni do zdravstvenega letovanja, ki ga sofinancira ZZZS. Še nekaj takih bomo s seboj vzeli tudi v Savudrijo, kamor za 10 dni odpotujemo v četrtek, 11. avgusta. Na letovanje nas bo odpotovalo več kot 90,« je povedala sekretarka zveze Bojana Špegel.