Tisoč rdečih rož v središču Velenja

Velenje, 4.–8. marec – Da bi v mestno središče privabili čim več ljudi, hkrati pa povezali ponudnike izdelkov in storitev, je ekipa Mestne občine Velenje že tretje leto zapored pripravila projekt Razvajaj se v mestu s posebno ponudbo za ženske. Butiki, ki so pripravili razne ugodnosti, so svoja oblačila, nakit in modne dodatke, frizure in druge izdelke predstavili na modni reviji. Sodelovali so tudi prostovoljci Šolskega centra Velenje pod mentorstvom Maše Kolšek, ki so predstavili reciklirana oblačila in modne dodatke ter se tudi sami preizkusili v vlogi modelov. Po rdeči preprogi pa so se sprehodili tudi rokometaši kluba Gorenje Velenje, ki so dekleta, gospe in sploh vse dame obdarili z nageljnom in vstopnico za torkovo tekmo s slovenjegraško ekipo.

Cankarjeva je res zaživela

Tako je v soboto dopoldne, ko je v mestu navadno največ ljudi, ki se mudijo v kavarnah in ob stojnicah na kmečki tržnici, res bilo vse polno razvajanja: s spomladanskimi barvami, pesmijo vokalne skupine Eros, cvetlicami, pa z druženjem in srečevanjem znancev ter seveda nakupovanjem. To je ponudnike še posebno razveselilo, saj občanke in občani večino svojih nakupov opravijo v nakupovalnih centrih. Razveselilo je tudi župana Bojana Kontiča, ki si ob začetku projekta ni mislil, da bo ta postal tradicionalen. »Sprva je to bil poskus, da bi življenju v Velenju nekaj dodali. Želimo si, da bi mesto vsak dan živelo kakor ob sobotah, ko ljudje radi pridejo v center. Da bi imelo dušo, srce in ne bi bilo zgolj spalno naselje.« To pa jim je s projektom tudi uspelo, meni župan, ki je hvaležen vsem, ki se ukvarjajo z oživitvijo mestnega jedra, želi pa si, da bi to živelo tudi med tednom. Zato se skupina ljudi s področja marketinga ukvarja tudi z reševanjem težav s praznimi prostori v centru. »S celovitim pristopom, morda tudi s sofinanciranjem najemnin, kar smo že počeli v preteklosti, bomo prispevali svoj delež k ohranjanju podobe in vsebine mesta, kakršna je nekoč že bila, potem pa so svoje naredili trgovski centri.« Seveda pa ne bo šlo brez sodelovanja vseh, ki jim bo to koristilo.

Ženske nasmejane, moški zadovoljni

Morda zaradi modne revije, morda zaradi praznika, ampak v soboto se je res razvajalo veliko žensk. Nekatere pomnijo, da so si nekdaj ob dnevu žena privoščile še več sprostitve in radosti. »Nam so dali prost dan in rekli: bodite doma in praznujte, kakor želite. To je bilo darilo in naš najlepši dan. Ampak nismo bile doma, smo se organizirale in smo nekam šle,« je povedala Marija Ana Centrih, ki je službovala na zavodu za urbanizem. »Razvajali so nas tudi možje in to je bilo nekaj najlepšega. Danes še vedno malo praznujemo s petimi prijateljicami, ko gremo na kosilo. Sicer ne pridemo skupaj, za praznik pa si vzamemo čas, da se malo pocrkljamo,« je povedala, Fani Pozvek pa dodala, da jim ta dan ni treba kuhati. »V službo sem hodila na Premogovnik in za dan žena smo štiri ure delale, potem pa so nas šefi obdarili in smo lahko odšle domov. Ob prazniku so nam čestitali vsi, ki so prišli. Danes to pogrešam. Praznik ugaša in škoda je za to.« Krive pa so ženske same. Po njunem mnenju se mlade ženske ne zavedajo več pomena praznika in ga ne upoštevajo. Več pozornosti namenijo materinskemu dnevu.