Teden mobilnosti v Šoštanju

Šoštanj 19. septembra – V petek, 16. septembra, se je pričel letošnji Evropski teden mobilnosti (ETM). Glavni namen vseh prireditev v tem tednu je spodbujati ljudi, da čim več uporabljajo kolo, skiro… ali hodijo peš, z avtomobilom pa se vozijo, ko je to res nujno potrebno.
V Šoštanju smo ETM pričeli s prireditvijo Jane’s walk – s kolesom po šoštanjskih ulicah s Simonom Macuhom, ki pa ji je zagodlo vreme. Kolesarjenje so spremenili v posvet v Centru Pristop. Zvečer je sledilo zanimivo predavanje z Naro Petrovičem v Vili Mayer. Na drugačen način, z vključevanjem mnenj vseh prisotnih, je predstavil nekaj dobrih praks trajnostnega razvoja, tako pri nas kot v tujini, posvet pa zaključil s sklepi, na katerih bomo gradili naprej.
Tudi sobotni Kolesarski zajtrk, prireditev na prostem v okviru izdelave Celostne prometne strategije Občine Šoštanj, je krojilo vreme. Dež je ravno pred začetkom prireditve ponehal, posijalo je celo sonce, veliko obiskovalcev pa je raje kot s kolesom prišlo peš. Privoščili so si zdrav zajtrk, prvih sto je poleg tega dobilo tudi smutije.
Osnovnošolci so na za promet zaprtem parkirišču pred šoštanjsko tržnico ustvarjali na temo alternativne uporabe parkirišč. Prikazali so nekaj zanimivih rešitev: igranje nogometa, štiri v vrsto, črkovno igro scrabble…
Na Trgu svobode so na zelemenjavi menjavali svoje pridelke in izkušnje s pridelavo zelenjave, kdor je želel, pa je na postavljeni progi lahko preskusil, kako je voziti električno kolo. Prvi zavoji so bili malo negotovi, kmalu pa je večina presenečeno ugotovila, da je vožnja z električnim kolesom zanimiva, zabavna, predvsem pa veliko manj naporna kot z navadnim kolesom. Da je vse potekalo varno in po predpisih, je skrbel policist, ki je mimoidoče izobraževal o varnem obnašanju v prometu.
V okviru Celostne prometne strategije do 26. oktobra še vedno poteka tudi nagradna anketa, na sobotni prireditvi so izžrebali prvo od treh nagrad, in sicer zložljivo mestno kolo. Razveselila se ga je učenka OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj Ana Žigon.
Zbrane so nagovorili župan Občine Šoštanj Darko Menih, podžupan Viki Drev in direktor občinske uprave Drago Koren.
Na letališču v Lajšah so se v soboto družili ljubitelji letalstva, v nedeljo pa so se v Gaberkah srečali starodobni kolesarji iz cele Slovenije.

Prireditve v času ETM nadaljujemo v ponedeljek, 19. 9. 2016, ob 19. uri, ko bo v Vili Mayer Potopisno predavanje s pogledi na trajnostno mobilnost v Baltskih deželah in izmenjava potovalnih izkušenj.
V torek bo dopoldan zaprta Cankarjeva cesta, ko bo Vrtec Šoštanj pripravil Otroške gibalne igre in mobilnost z lastno energijo, ob 11. uri se jim bo pridružil izvrstni smučarski skakalec Jaka Hvala, ki že ima posamično zmago v svetovnem pokalu, trikrat pa je sodeloval pri ekipnem slavju slovenskih orlov. Jaka poleg tega vozi okolju prijazno vozilo s plinskim motorjem.
V torek ob 17. uri bo v Centru Pristop predavanje Zamenjava goriva: da ali ne (Kako dolgo še nafta?), v sredo vsi na rolerje, od 15. ure s pričetkom na Trgu svobode pripravlja Mladinski center Šoštanj tekmovanje Šoštanj rola. ETM zaključujemo v četrtek, ko bo Dan brez avtomobila. Ta dan pridite vsi v šolo, vrtec, službo peš, s kolesom, rolerji, skirojem, javnim prevozom… Če nikakor ne gre brez avtomobila, se povežite s sodelavci iz istega kraja…
Osrednje dogajanje bo na Aškerčevi cesti, kjer bo med drugim predstavitev plinskih avtomotorjev, ponudba kave na kolesu, svoje znanje bodo pokazali člani Kolesarskega društva Lignit, ob 17. uri sledi slovesno odprtje Aškerčeve ceste s pločnikom.
Tjaša Rehar