Teden boja proti raku: presejalni testi lahko rešijo življenje

Velenje – Ta teden je teden boja proti raku. Zveza slovenskih društev za boj proti raku in s tem tudi velenjsko tovrstno društvo ga bosta zaznamovala z aktivnostmi, ki sodijo v koncept gesla tedna: Udeležujte se organiziranih presejalnih programov Zora, Dora in Svit, ker vam lahko rešijo življenje.

Branka Drk, predsednica velenjskega društva za boj proti raku je povedala, da je namen tedna še bolj kot sicer seznanjati širšo javnost z delom društva ter njegovim poslanstvom. »To prispeva k ustvarjanju take družbe, v kateri ne bo nihče zbolel in umrl za rakom zaradi lastne nevednosti ali brezbrižnosti družbe«. V tednu boja proti raku tako poudarjajo 12 nasvetov iz prenovljenega Evropskega kodeksa proti raku, izvajajo preventivne delavnice samopregledovanja dojk in mod ter opozarjajo na pomen presejalnih programov. Danes (v četrtek) od 10. do 17. ure bodo v Nakupovalnem centru Velenjka postavili model debelega črevesa, skozi katerega se bodo lahko obiskovalci pod strokovnim vodstvom sprehodili, si ogledali ter spoznali spremembe. Izvedeli bodo še, kdaj je potrebno poiskati pomoč. Prav tako danes ob 17. uri pa bo v Knjižnici Velenje magistra zdravstvene nege Karmen Petek predstavila presejalni program Svit, njegova ambasadorka Stanka Drobnak pa bo z obiskovalci delila svojo osebno izkušnjo.

Sicer pa Branka Drk zagotavlja, da v društvu potekajo preventivne dejavnosti skozi celo leto, od ponedeljka do četrtka pa izvajajo aktivnosti, ki vodijo k zdravemu načinu življenja in s tem k preprečevanju bolezni.