Ta moment tukaj šteje

Velenje, 5. oktobra – Z rojstnodnevno torto, pravzaprav ježki, in pevskim nastopom so varovanci VDC Saša – enota Ježek proslavili 30. rojstni dan. Odprli so vrata centra, pokazali, kje in kako ter kaj vse ustvarjajo, predvsem pa s svojo srčnostjo in dobro voljo dokazali, da »ta moment tukaj šteje,« kot v svoji pesmi Dobro jutro, življenje skupaj z njimi poje Alya.

Storitev vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji so v letu 2020 nadgradili s storitvijo institucionalnega varstva z odprtjem bivalne enote v Mozirju ter z zdravstveno storitvijo za uporabnike v institucionalnem varstvu. Letos julija so dodali še storitev socialna vključenost invalidov. Ob njihovi stari stavbi je že zrasel prizidek, v katerem bo bivalna enota. Želeli so jo odpreti ob praznovanju 30-letnice, a bodo zaradi znanih težav na trgu materialov morali na slovesno odprtje počakati do konca novembra. To bo samostojna bivalna enota za 12 stanovalcev, v njej pa bodo še spremljevalni prostori: skupni prostor za druženje, kuhinja, ambulanta, skupna kopalnica … Eno enoto že imajo v Mozirju za 24 stanovalcev, tukaj bo na voljo 12 postelj, na čakalni listi pa je trenutno 38 uporabnikov. Novi prostori so v zaključni fazi in bodo potrebovali še opremo, za kar se bodo obrnili tudi na donatorje.

30-letnico delovanja Ježka dopolnjuje retrospektivna razstava v podhodu Pošta ter razstava del dveh uporabnikov v enoti v Mozirju z naslovom Marjan na kvadrat.