Svetovno nogometno prvenstvo v Katarju

Tradicija je do zdaj narekovala svetovna prvenstva v nogometu v poletnem času. Tokratno svetovno prvenstvo v Katarju pa poteka v zimskem času, in sicer od sredine novembra do sredine decembra, z zaključkom 18. decembra ob 16. uri s finalno tekmo prvenstva. Razlog za zimski termin so visoke temperature, ki poleti v Katarju sežejo do 50 stopinj Celzija.

Uporaba polavtomatske tehnologije za prepovedan položaj in golovo črto

Kaj pomeni uporaba polavtomatske tehnologije? To pomeni, da se, ko je igralec v ofsajdu ali v situaciji, ko žoga prečka golovo črto, oglasi ustrezen signal, ki sodnikom olajša delo. Tako jim ni treba preveč razmišljati o tem, kaj se je v resnici zgodilo. Te tehnologije so bile doslej uspešno preizkušene na številnih tekmah in turnirjih Fife, vključno z arabskim pokalom Fifa 2021 in svetovnim klubskim prvenstvom Fifa 2021.

SP v Katarju bolj zanimivo kot v Rusiji

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je razkrila podatek, da je SP v Katarju zelo gledano. 48 tekem skupinskega dela si je namreč v živo ogledalo več ljudi kot svetovno prvenstvo v Rusiji pred štirimi leti. Strah, da bi zaradi netradicionalnega termina ali pozivov k protestom spremljanja SP gledalo oz. zanimalo manj ljudi, je odveč. 48 tekem skupinskega dela, ki se je končal v petek, si je v živo na stadionih skupno ogledalo 2,45 milijona gledalcev. Zasedenih je bilo 96 odstotkov kapacitet na osmih stadionih, največ navijačev pa se je zbralo na stadionu Lusail na tekmi med Argentino in Mehiko – kar 88.966.

Največji športni dogodek se otepa škandalov in afer

Vse odkar je Katarju pripadlo gostiteljstvo svetovnega prvenstva v nogometu 2022, se največji športni dogodek otepa škandalov in afer. Obtožbe o korupciji in podkupovanju delegatov, ki so glasovali, kršenje človekovih pravic in številne smrti delavcev, ki so gradili stadione, potencialno nevarne aplikacije za nadziranje navijačev in nenazadnje težka dostopnost alkohola. Seznam, po katerem je svetovno prvenstvo na Bližnjem vzhodu “drugačno” od prejšnjih, se tu ne konča.

V Katarju 8 minut daljše tekme kot v Rusiji

Sodniki so se že na SP 2018 v Rusiji trudili, da bi v sodnikov podaljšek pretopili čim več izgubljenih minut aktivne nogometne igre. Tako so tekme na ruskih zelenicah, kjer je naslov svetovnega prvaka osvojila Francija, v povprečju trajale 97 minut, bistveno več kot na prejšnjih SP. No, v Katarju so šli še korak dalje, saj so želeli, da bi lahko gledalci na stadionu in pred televizijskimi zasloni uživali v večjem številu aktivnih igralnih minut. Zdaj tekme v povprečju trajajo kar 105 minut. Svoje so naredile tudi spremembe pravil. Trenerji lahko tako po novem na tekmi zamenjajo skoraj polovico enajsterice. Vsaka menjava, te prevladujejo v drugih polčasih, pa terja določen davek pri trajanju tekme. Sodniki po navadi dvoboj zaradi vsake menjave podaljšajo za pol minute.

Stavnice med favorite uvrščajo Brazilce

Na stavnicah so prvi favoriti za zmago na svetovnem prvenstvu Brazilci. Tik za njimi so njihovi večni tekmeci iz Argentine, ki so si priborili že mesto v četrtfinalu. Na tretje mesto so postavljeni aktualni svetovni prvaki Francozi. Četrto mesto zasedajo Angleži in Španci. Sledijo še Nemčija, Nizozemska in Portugalska, deseterico zaokrožujejo Belgijci in Danci. A od teh reprezentanc so izpadli že Nemci, ki so na zadnji tekmi zgubili proti japonski reprezentanci, ter Belgijci in Danci, ki so prav tako izpadli po skupinskem delu. V tednu, ko je izšel ta članek, pa so že znani tudi rezultati četrtfinalnih tekem.