Svetovni dan učiteljev

Danes, 5. oktobra, svoj dan obeležujejo učiteljice in učitelji. Svetovni dan učiteljev je na mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil Unesco. Dan zaznamujemo kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu leta 1966 Unesco in Mednarodna organizacija za delo sprejeli priporočila o položaju učiteljev, ki veljajo še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi.

Letošnje obeleževanje svetovnega dneva učiteljev poteka pod geslom Preobrazba izobraževanja: samo z učiteljicami in učitelji. Sovpada z nedavnim zasedanjem generalne skupščine ZN in vrhom o preobrazbi izobraževanja, kjer je bilo kot tema v ospredju izobraževanje po svetu, ki se je po pandemiji covida-19 znašlo v krizi.

Pomanjkanje učiteljskega kadra

Po uradnih podatkih naj bi primanjkovalo okoli tisoč učiteljev, neuradno pa je primanjkljaj dosti večji. Po podatkih statističnega urada je v lanskem šolskem letu v vrtcih 12.486 zaposlenih opravljalo vzgojiteljsko delo, v osnovnih šolah je poučevalo 22.795, v srednjih 7470 ter na terciarni ravni 5540 redno zaposlenih pedagoških delavcev.

Ta dan sicer praznujejo v več kot 100 državah po svetu. V Sloveniji praznik učiteljev obeležimo s tradicionalno podelitvijo nagrad RS na področju šolstva, ki jih podeljujejo od leta 1966. Prejemnike letošnjih nagrad bodo danes razglasili na slavnostni prireditvi v Unionski dvorani v Ljubljani.