Svetovni dan kontracepcije

V četrtek, 26. septembra, po vsem svetu obeležujemo svetovni dan kontracepcije. Ta dan je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih in je vrhunec vsakoletnih prizadevanj aktivnosti, ki želijo izboljšati spolno zdravje in oblikovati svet, v katerem je vsaka nosečnost zaželena. K boljši ozaveščenosti in kvaliteti življenja žensk si prizadeva tudi Gedeon Richter, vodilno farmacevtsko podjetje z več kot 100-letnimi izkušnjami na področju zdravja žensk po vsem svetu.

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v Restavraciji Slon 1552 v Ljubljani, je podjetje skupaj s strokovnjaki s področja ginekologije in porodništva predstavilo dejstva o kontracepciji ter zanimive izsledke slovenske in zahodno-evropske raziskave ‘Gedeon Richter Women’s Wellbeing Index, ki zajema vse ključne aspekte življenja, ki vplivajo na žensko dobro počutje, skrb za zdravje in kontracepcijo.

Skrb za družino primarni vir zadovoljstva

Raziskava med drugim kaže, da zahodno-evropske ženske postavljajo dobro počutje, interese in celo zdravje svojih bližnjih pred svoje lastno. Skrb za svojo družino je njihov primarni vir zadovoljstva, pri čemer pa pogosto postavljajo svoje zdravje na drugo mesto. Ženske bi morale biti o kontracepciji in svojem zdravju bolj ozaveščene, ter sebe pogosteje postavljati na prvo mesto. Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav kar 43 % ne uporablja nobene zaščite, najpogosteje uporabljena kontracepcija med Slovenkami pa sta tabletka in kondom.

Družina na prvem mestu

Raziskava kaže, da družina najbolj vpliva na počutje žensk, medtem ko sta finančno ozadje in zdrav življenjski slog na drugem in tretjem mestu. Slovenske ženske v povprečju dobrih 30 % svojega časa namenijo delu v službi in doma, hobijem in sprostitvi pa namenijo le 8 %, ukvarjanju s športom pa samo 4 % svojega časa. Dve od treh vprašanih meni, da je družina pomembnejša od službe, a le slaba ¼ jih meni, da je med njima preprosto ohraniti ravnovesje. Hkrati bi rade več časa posvetile izletom, športu in druženju s prijatelji. Kar 78 % vprašanih se strinja, da mora ženska najti čas zase, tudi če ima majhne otroke. Rezultati kažejo, da ženske svoje bližnje postavljajo pred lastno zdravje: medtem ko 84 % meni, da lahko družini zagotovijo varnost, le 56 % pa je pozornih na to, kaj jim sporoča njihovo telo in se v primeru zdravstvenih težav takoj obrne na zdravnika.

Spolnost in kontracepcija sta pomembni za kvaliteto življenja

Zdrava in varna spolnost pomembno vplivata na kvaliteto našega življenja. Med vprašanimi v raziskavi podjetja Gedeon Richter 74 % Slovenk ljubi svojega partnerja, hkrati pa je le 53 % izmed njih zadovoljnih s svojim spolnim življenjem. Še posebej po rojstvu otrok se je spolna aktivnost zmanjšala skoraj ¼ žensk. Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav kar 43 % ne uporablja nobene zaščite. Glede na ugotovitve Gedeon Richter raziskave so med Slovenkami najbolj znane in uporabljene metode kontracepcije tablete za peroralno kontracepcijo (10,8 %) in kondomi (18,1 %). Glavni dejavniki uporabe tabletk pri Slovenkah so, da so enostavne za uporabo, nudijo zanesljivo in učinkovito zaščito pred nosečnostjo in uravnavajo menstruacijski ciklus, prav tako pa ne ovirajo spolnega odnosa.

Skrb za ginekološko zdravje premajhna

Ženske menijo, da so težave z menstruacijo druga najpomembnejša ženska zdravstvena tema. Skoraj vsaka druga 25-50-letna ženska se redno spopada z menstrualnimi bolečinami in več kot polovica te starostne skupine ima vsaj en simptom, ki bi lahko vzbudil sum na bolezen ženskega genitalnega trakta, na primer miome. Izmed 28 % vprašanih, ki so jim diagnosticirali miome, 1/5 čuti omejitve pri vsakdanjih aktivnostih, spanju in delu. A le 1/3 žensk z diagnozo miomov se zdravi.