Svetovni dan hrane

Danes, 16. oktobra, je svetovni dan hrane, ki ga praznujemo vsako leto na dan ustanovitve Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), to je 16. oktobra 1945. Svetovni dan hrane, ki ga je FOA prvič obeležil leta 1979, je namenjen spodbujanju zdrave prehrane in izkoreninjenju težav z lakoto do leta 2030. Na ta dan so po vsem svetu organizirane številne prireditve in dejavnosti. Glavno načelo praznovanja svetovnega dneva hrane je narediti korak naprej za zagotavljanje prehranske varnosti po vsem svetu, še posebej v času krize. Namen tega dneva je povečati zavest o ključni potrebi po uspešni kmetijski politiki, ki jo morajo izvajati vlade po vsem svetu, da bi zagotovili varnost preskrbe s hrano in da bo za vse na voljo dovolj hrane. V zadnjih letih je Svetovni dan hrane svoj dan praznovanja izkoristil za osredotočanje na različne vidike prehranske varnosti in kmetijstva, vključno z ribiškimi skupnostmi, podnebnimi spremembami in biotsko raznovrstnostjo. Tako se od leta 2014 priljubljenost dneva uporablja za promocijo ideje o prehrani sveta in odpravi revščine, zlasti v podeželskih državah.

Od leta 1981 je svetovni dan hrane vsako leto sprejel drugačno temo, da bi izpostavil področja, na katerih je treba še veliko narediti, in se s tem namenom trudil za doseganje istega cilja. Večina tem se vrti okoli kmetijstva, saj le naložbe v kmetijstvo s podporo izobraževanju in zdravstvu lahko spremenijo situacijo, ki še zdaleč ni idealna. Tema svetovnega dneva hrane 2022 je Ne pustite nikogar za sabo. Čeprav smo pri kreiranju boljšega sveta že zelo napredovali, je preveč ljudi zaostalo. Izpostavljajo ljudi, ki ne morejo imeti koristi od človeškega razvoja, inovacij ali gospodarske rasti. Na milijone ljudi po vsem svetu si ne more privoščiti zdrave prehrane, zaradi česar so izpostavljeni visokemu tveganju prehranske negotovosti, podhranjenosti in zdravstvenih težav. Dejstvo je, da se danes proizvede dovolj hrane, s katero bi lahko nahranili prav vse ljudi na svetu.