Svetovni dan brezdomcev

10. oktober je od leta 2010 priznan kot svetovni dan brezdomcev. Namen dneva je opozoriti na potrebe ljudi, ki se soočajo z brezdomstvom na lokalni ravni, in zagotoviti priložnost za skupnosti, da se vključijo v odzivanje na brezdomstvo.

Z letošnjim geslom Nevidni ljudje želijo v društvu Brezdomni – do ključa opomniti na prezrtost in nevidnost brezdomcev. “Morda so to vaši sosedje, prijatelji, znanci, sorodniki. To so tisti ljudje, ko ob srečanju z njimi največkrat obrnemo glavo vstran,” so napisali v sporočilu za javnost.

Svetovni dan brezdomcev je priložnost, da se spomnimo nanje. “To je pravšen trenutek, da nevidnim in preslišanim v naši skupnosti kot družba odpremo vrata in jim pomagamo na vidno stran življenja že z majhnimi koraki, pogledom, stiskom roke, lepo besedo ali majhnim darom,” so poudarili.

Center za brezdomne osebe Velenje je danes od 10. do 12. ure odprl vrata vsem, ki želijo spoznati življenje v velenjski hiši za brezdomne osebe, prispevati k prepoznavanju problematike in spoznati stanovalce.