Svet se spominja žrtev holokavsta

Svet danes obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na današnji dan pred 78 leti je namreč sovjetska Rdeča armada osvobodila nemško nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau.

Na lokaciji omenjenega taborišča, kjer zdaj deluje muzej, bodo 78. obletnico osvoboditve obeležili s slovesnostjo, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom poljskega predsednika Andrzeja Dude. Udeležila se je bo tudi slovenska ministrica za kulturo Asta Vrečko. Glavna tema slovesnosti bo proces načrtovanja, ustvarjanja in širjenja sistema razčlovečenja in genocida v Auschwitzu, ki ga posebej močno opredeljujejo besede enega od preživelih, da “Auschwitz ni padel z neba”, piše na spletni strani muzeja.

Evropska unija soorganizira slovesnost, ki bo danes potekala na sedežu ZN v Ženevi. “Ob širjenju napačnih informacij in dezinformacij ter ob številnih svetovnih voditeljih, ki manjšine obravnavajo kot grešne kozle, je izobraževanje mlajših generacij o holokavstu najboljši protistrup,” so zapisali v napovedi dogodka in opozorili, da je antisemitizem pripeljal do holokavsta, vendar se ni končal z osvoboditvijo koncentracijskih taborišč.

Žrtev holokavsta se bomo spomnili tudi v Sloveniji. Osrednja spominska slovesnost, ki jo organizirajo Judovski kulturni center Ljubljana, Judovska skupnost Slovenije, Liberalna judovska skupnost Slovenije ter poljsko veleposlaništvo, bo potekala zvečer v ljubljanskem Mini teatru. Na njej bo slavnostna govornica predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Spominska slovesnost s polaganjem venca bo potekala tudi na Judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi. (STA)