Suša oklestila pridelek tudi v sadjarstvu

Visoka temperatura in suša povzročata izpad pridelka tudi v sadjarstvu. Mnogi na najbolj prizadetih območjih tako nemočno opazujejo, kako izgubljajo pridelek za pridelkom, s tem pa tudi velik vir svojega zaslužka. V kolikšni meri pa posledice suše in visokih temperatur občutijo sadjarji v Šaleški dolini?

»Suša oziroma visoke temperature so povzročile izpad pridelka na vseh sadnih vrstah. Zaradi visokih temperatur je drevje obstalo v razvoju, zaprle so se listne reže, s tem so se posledično zaustavili procesi pri zorenju plodov. Na plodovih so opazni sončni ožigi. Sadjarji pa bodo utrpeli tudi izpad pridelka na račun manjše debeline pridelka,« pravi terenska kmetijska svetovalka velenjske izpostave Kmetijsko gozdarske zbornice Barbara Veber.

Nekoliko pa je bilo to poletje prizaneseno sadjarjem Kmetijske zadruge Šaleške doline, kjer v primerjavi z mnogimi ostalimi sadjarji pričakujejo dober pridelek. »Naša prednost je, da smo imeli v tem delu nekaj junijskih padavin. Prav tako imamo težjo zemljo in rastline lahko črpajo vlago iz globin. Seveda pa smo sušo pričakovali in se nanjo s tehnološkimi ukrepi tudi pripravili. Za letošnje leto pričakujemo primeren pridelek – v primerjavi z ostalimi dovolj dober in s pravo kvaliteto, pravi direktor Kmetijske zadruge Šaleške doline Ivan Drev, ki ob tem dodaja, da tudi sami že težko pričakujejo padavine. »Z obiranjem jabolk pri nas začnemo po 20. avgustu, se pa v tem času poznejše sorte še debelijo, zato je dež več kot zaželen. Imamo pa letos zelo primerno letino, če se primerjamo z drugimi. Naši tehnologi so izvrstno opravili svoje delo, kar se tiče zaščite, zato bomo imeli res kvaliteten pridelek.« Na sam pridelek bodo nekoliko vplivale opekline, ki se pojavljajo na jabolkih. »To bodo potem industrijska jabolka. Pripravljamo se, da bomo vso industrijo predelali in nato produkte dali na trg – od kisa do jabolčnega soka in vina. Računamo, da bomo s to predelavo tudi uspešno nadoknadili pridelek oziroma oplemenitili industrijska jabolka.