Startup generator izbral zmagovalce

Velenje – V petek, 4. junija, je v prostorih Saša inkubatorja potekal zaključni dogodek programa Startup generator. To je bil šesttedenskega pospeševalni program inkubatorja, namenjen razvoju zagonskih podjetij. Na zaključnem dogodku se je predstavilo šest finalistov, strokovna komisija pa je za tri najboljše ekipe razglasila Moohero, Graška in Drolctech.

Udeležence programa in povabljene goste je pozdravil župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki že ves čas poudarja, da bo startup scena eden izmed ključnih stebrov našega mesta in doline v prihodnje.

Zmagovalci so prejeli točke na razpisu velenjske občine za dostop do 10.000 evrov nepovratnih sredstev. Svojega zmagovalca je izbralo tudi občinstvo, ki je dogodek spremljalo na spletu. Podjetniška ideja leta 2021 po izboru občinstva je tako postala VRdom.

Moohero je sistem, ki preko ovratnice pozorno spremlja gonitev in zdravje krav in s tem seveda kmetu bistveno zmanjšuje stroške, pravi eden izmed razvijalcev sistema Moohero Urban Rotnik.

Graška ponuja alternativo obstoječim veganskim znamkam z bogato linijo proteinskih rastlinskih delikates, proizvedenih iz regionalnih surovin, brez dodanih sintetičnih arom, kokosovih olj ali modificiranih škrobov. Kot je povedal Martin Rojnik iz podjetja Graška, je njihov cilj, da veganska klobasa ajdova batina postane nova kranjska klobasa.

Drolctech rešuje problem strank, ki se ukvarjajo s CNC-tehnologijo in uporabljajo rezilna orodja. “Ponujamo jim stroj za skladiščenje rezilnega orodja, ki je računalniško podprt z aplikacijo, ki nadzira celoten proces od samega naročila orodja do izdaje končnemu uporabniku,”je dejal ustanovitelj podjetja Drolctech Jure Drolc.

VRdom pa arhitektom omogoča, da svojim strankam z uporabo virtualne resničnosti ponudijo brezskrben proces načrtovanja domov, »saj se s to storitvijo arhitekti in naročniki lahko sprehodijo skozi prostore, še preden se zasadi prva lopata,« je povedal Nace Mohorič iz VRdoma.

Startup generator je nadgradnja programa Podjetniški trampolin, s katerim so v zadnjih letih že uspešno uresničevali podjetniške ideje v Savinjsko-šaleški regiji. V okviru programa so med 41 prijavljenimi ekipami izbrali 12 tistih, ki so svoje poslovne ideje pilile z znanjem, pridobljenim na tedenskih virtualnih delavnicah, individualnim delom z eksperti in pod budnim očesom mentorjev.