Staro Velenje v pričakovanju velikih naložb

Krajevna skupnost Staro Velenje je zadnji vikend v avgustu praznovala. Tudi letos so v soboto pripravili druženje s krajani, praznovanje pa so zaključili s tradicionalno Rokodelsko tržnico, ki so jo tokrat povezali s srednjeveškim dnevom na Velenjskem gradu.

Sobotni del praznovanja so v Starem trgu začeli z nastopom veteranske godbe na pihala, prireditev pa je še pod vročim soncem popestrila parada starodobnih vozil, ki je zapeljala skozi Staro Velenje. Potem pa so med obiskovalce razdelili restan krompir s suhimi slivami in golaž, ki so ga pripravili na mehiški način. Letos so namreč glavni glasbeni gostje prireditve, skupina Mariachi, prireditev obarvali v mehiške ritme, za njimi pa je nastopila še skupina Kaval. Organizatorji, KS Staro Velenje, so si želeli več obiskovalcev, a dejstvo je, da je bilo v soboto v mestu ogromno prireditev, kar je verjetno prispevalo k slabšemu obisku.

Predsednik sveta KS Staro Velenje, Andrej Kozlevčar, je bil v nedeljo, ko se je pred Vilo Bianco odvijala tradicionalna rokodelska tržnica s pestrim spremljevalnim programom, vseeno zadovoljen. Tisti, ki so prišli, so se dobro zabavali, je zatrdil. »Letošnje leto je za našo krajevno skupnost uspešno. Čeprav navzven ni vidno, da smo v kraju kaj novega pridobili, smo. Veseli smo, da je občina pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje za obnovo Starega trga 11, to je stavba, v kateri je gostišče Čuk. Veseli smo, ker so na prvi stopnji potrjeni tudi evropski projekti, kar pomeni, da smo bliže nepovratnemu denarju, s katerim naj bi obnovili Stari trg. Na to obnovo domačini čakamo že dolgo vrsto let, v načrte pa smo jo vpisali tudi na začetku mandata sveta krajevne skupnosti,« nam je povedal. Obnova Starega trga 11 naj bi se začela že letos, rušenje stare pekarne in začetek novogradnje na njenem mestu pa krajani pričakujejo v letu 2018. »Prepričani smo, da bo po obnovi to eden najlepših staromestnih trgov v državi, po obnovi bo promet skozenj zaprt, pod cerkvijo pa naj bi cesto razširili in na njej uredili dvosmerni promet,« je še dodal sogovornik. Poleg tega si želijo, da skupaj z Muzejem Velenje obnovijo pešpot, ki vodi iz Starega trga do gradu. Žal se tla tam pogrezajo, zato bodo morali, preden pride do obnove, svoje povedati še geologi. Idejni projekti so izdelani, finančna konstrukcija pa še ni jasna. Kmalu bodo rešili tudi problem vodooskrbe za dve hiši na področju Kožlja, ki še niso imele mestnega vodovoda. »Sedaj imajo vsa potrebna dovoljenja, zato upam, da bodo kmalu imeli čisto pitno vodo,« še izvemo. Kot tudi, da so ceste v kraju še vedno preobremenjene, zato so mnoge spet potrebne obnove.