Stanje na področju krvodajalstva je slabo

Velenje, 8. do 11. novembra – Štiri dni je v sodelovanju z Zavodom RS za transfuzijsko medicino Ljubljana, zadnji dan pa še s Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor potekala tradicionalna krvodajalska akcija. Predsednik Območnega združenja Rdečega križa Velenje Jože Kožar pojasni, da se ljudje zadnje čase žal ne udeležujejo akcij in se ne odzivajo na vabila v takšnem številu kot v časih pred covidom.
»Vsem, ki so lani darovali kri, smo tudi letos poslali sporočilo, da se akcije udeležijo, vsak posameznik pa se odloči in javi zavodu sam, saj je protokol v tem času spremenjen. Žal pa že nekaj časa opažamo upad števila krvodajalcev. Številke so slabe. Če smo imeli v dobrih časih 350 odvzemov dnevno, jih imamo danes 80, na letni ravni smo imeli včasih več kot 5.000 odvzemov, zadnja leta se je številka prepolovila. Tudi letošnje jesenske akcije se je udeležilo skupno le 406 krvodajalcev. Stanje je na ravni države podobno, vendar ne tako kritično kot pri nas, kjer je padec zelo opazen,« pojasni Kožar, ki se mu zdi, da je za to več vzrokov.

»Ni spodbud, podjetja so v zasebni lasti, tudi transfuzijski zavodi med seboj ne sodelujejo, kot bi morali. Nekaj bo treba narediti, da se bo stanje začelo spreminjati. Skrbi nas, kaj se bo zgodilo, če nastopi kriza in pri oskrbi s krvjo ne bomo samozadostni. Trenutno še ne čutimo pomanjkanja zaradi tega, ker nekateri zdravstveni programi še ne delajo optimalno, zato ni takšne potrebe po krvi. Problem predstavljajo zdravila iz krvi. Očitno bo morala nastopiti večja kriza, da bodo ljudje stopili skupaj in si pomagali,« razmišlja predsednik Območnega združenja Rdečega križa Velenje Jože Kožar.