Srečno, rudarji!

Slovenski rudarji danes praznujejo svoj praznik, ki ga obeležujejo v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli zasavski rudarji. Svoj stanovski praznik s tradicionalnim skokom čez kožo mladih rudarjev praznujejo tudi velenjski rudarji, vse od leta 1961, ko je v Velenju v tedanji industrijski rudarski šoli končala šolanje prva generacija učencev. Skok čez kožo se je sicer odvil že včeraj, ko so med svoje vrste v rudarski stan sprejeli 34 novincev.

»V Šaleški dolini je rudarska dediščina izredno bogata – in skorajda ni prebivalca, ki si ne bi bil v sorodu vsaj s kakim knapom. Rudarski kruh je v preteklosti preživljal in še danes preživlja številne družine. Knapovščina nam je tako hote ali nehote zlezla pod kožo. V 147 letih pridobivanja premoga iz nedrja zemlje so roke in znoj naših rudarjev naredili našo regijo takšno, kot je.
Razvoj Velenja je tesno povezan s premogovništvom, saj so rudarji mesto zgradili s svojimi rokami, ob neštetih urah prostovoljnega dela. Pomen rudarske tradicije – v katerem se zrcalijo temeljne vrednote, kot so tovarištvo, solidarnost, spoštovanje in medsebojna pomoč – vedno globlje spoznavamo in jo v teh časih znamo še bolj ceniti.« je za Naš čas zapisal generalni direktor Premogovnika Velenje, Janez Rošer.